Търсене

Иво Данчев

Новини

Акция за Деня на Земята на Пътеката на саблеклюна

05.05.2023
акция Пежо

Всяка година след зимата, Пътеката на саблеклюна на брега на Атанасовско езеро се нуждае от ремонтиране и обновяване, за да посреща хилядите индивидуални и организирани посетители. Тук стотици деца и преподаватели от цялата страна преминават през нашата образователна програма, а жители и гости на Бургас идват за да се наблюдават птиците или просто да са по-близо до природата.

За седма поредна година успяхме да организираме акция за почистване и възстановяване на района на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна. Този път събитието беше на 22 април – Деня на Земята, а доброволците бяха екипът на Пежо в Бургас - ЕС ЕФ ЕЙ РИТЕЙЛ - БУРГАС, заедно със семействата си.

Те сами се свързаха с нас и предложиха своята помощ за Деня на Земята. Заедно решихме, че районът около Укритието е най-подходящ за такава акция, защото хем се нуждае от специални грижи, хем е много близо до офиса на Пежо и ако има хареса, могат да идват редовно тук и да следят какво се случва.

Подготовката за акцията беше лесна – ръководителят на офиса в Бургас заяви, че те могат да осигурят всичко, което ние нямаме като техника и оборудване.

Затова на 22-ри април бяхме истински очаровани от екипа на Пежо, който ни изненада с отлична подготовка, подходяща техника и с разнообразните умения на хората. За по-малко от 10 минути бяха разтоварени материалите, разпределени по различните точки около езерото и вече се носеха лопати и чукове, ремонтираха се счупени табели и дървени паравани или се косеше буйната растителност.

Групата достигна до 24 души и за няколко часа заедно успяхме да свършим работа за два дни: беше изкосена тревата в много голям участък от Пътеката; беше изцяло обновен единия дървен параван за наблюдение на птици; беше монтирана нова голяма входна табела за Атанасовско езеро; почистени бяха отпадъците в района; отстранени бяха опасни счупени дървета и клони. Работата продължи два часа след края на събитието (планирано от 10 до 13 часа), като няколко пъти неуспешно приканвахме хората да си починат.

Отдавна не сме имали толкова подготвена и ефективна група от доброволци, която да подаде ръка на нашия почти изцяло женски екип, за което сме безкрайно благодарни. Още по-благодарни ще бъдат и посетителите на Пътеката, които с всяка изминала година се увеличават и мястото е предпочитано както за наблюдение на птици, разходки сред природата, но и за рождени дни, фото сесии и др. важното е всеки да се отнася с грижа и внимание към останалите – било то птици, насекоми, влечуги или пък хора, посетители, близко живеещи или туристи.

Снимки от събитието може да разгледате в нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsaltoflife.biodiversity.bg%2Fposts%2Fpfbid02JcodHjj1T7LvJp38oWyQbRuMCvG3HbA2rmCf3Qszbr6exPCX3Eicz3QYhw5okV3Wl&

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000