Търсене

Иво Данчев

Новини

Акция за Деня на Земята на Пътеката на саблеклюна

Апр. 21, 2021
cover

Традиционното Лагуна клийн джамбуре, което тази година ще се случи за шести път, ще събере приятели на Атанасовско езеро или на саблеклюна Атанас на специална акция на Деня на Земята – 22 април. Темата на празника е „Да възстановим нашата планета“, затова и участниците съвсем тематично ще възстановят района на Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро.

Екипът на LIFE проекта „Лагуната на живота“ разчита на участието на доброволци и граждани, които искат да излязат сред природата и да се включат в традиционната априлска акция ЛАГУНА КЛИЙН ДЖАМБУРЕ #6, за да се почисти района, да се изкоси тревата, да се възстановят и монтират разрушените и изтръгнати от земята табели, както и да се ремонтират наблюдателниците.

Акцията ще се проведе на 22 април 2021 г. (четвъртък) в две части – сутрешна и следобедна (от 10:00 до 13.00 и от 15.00 до 18 часа) в южната част на Атанасовско езеро (на кръговото на изхода на Бургас в посока Сарафово – точно преди бензиностанцията на Лукойл).

„Надяваме се с общи усилия да подготвим Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, когато стотици жители и гости на града ще посетят района, за да са по-близо до природата, да наблюдават птици или да си почиват, защото по време на пандемията районът стана особено популярен и се радва на голям обществен интерес. Ще почистим и самото Укритие отвътре и отвън и ще монтираме информационни табели за посетителските маршрути в района. Ще започнем с ремонта на наблюдателницата „Яйцето“, чийто дъски са доста изтърбушени, но вярваме, че отново ще върнем предишния й солен блясък.“ – споделят организаторите от Българска фондация Биоразнообразие.

Акцията се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“, който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.

Повече подробности в събитието във фейсбук https://www.facebook.com/events/196097948775826 Регистрирали сме акцията и в международния сайт на earthday.org

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000