Търсене

Иво Данчев

Новини

Акция за почистване на Атанасовско езеро

Авг. 22, 2020
акция

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) се включи в лятната кампания за почистване на влажните зони около Бургас и на замърсени места по южното Черноморие, организирана от Областна администрация Бургас. Кампанията се осъществява в рамките на проектСъвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)”, финасиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП БългарияТурция 2014 – 2020 г.

На 21.08.2020 г. (петък) в акция за почистване на Атанасовско езеро се включиха около 50 човека. Част от групата се събра пред Областна администрация Бургас и бе поздравена лично от Областния управител – г-н Вълчо Чолаков, а друга част бе директно на сборния пункт на пътя за кв. Рудник https://goo.gl/maps/QaQKfg2NXc52NqEm7.

Благодарение на активното включване на групата от кв. Рудник, под вещото ръководство на кметството в новия бургаски квартал, гражданите още предния ден бяха подхванали почистването на първата точка от маршрута. С техниката осигурена от Бургасцвет 90-Танев и от Нелсън Чистота Бургас бяха извозени строителни отпадъци, които не са по силите на никоя доброволческа акция. Няколко бяха „горещите точки“ по маршрута в северната част на езерото, които изкараха наяве десетки автомобилни гуми, фотьойли, печки, легла и т.н.

Благодарение на доброволния труд на граждани, служители на РИОСВ Бургас, Областна администрация и БФБ, бяха събрани десетки чували отпадъци, които отпътуваха за депото.

Най-отблъскваща за всички участници бе частта по почистването на павирания път от детелината на Солниците към разсадника, която явно се ползва за тоалетна и „любовно свърталище“ и където се натъкнахме на стотици мокри кърпи, опаковки от презервативи, пластмасови бутилки и т.н.

Акцията завърши на Пътеката на саблеклюна, където заради безопасността на гражданите бе отстранена любимата наблюдателница „Гнездото“, която е счупена и вече опасна за посещение. От БФБ се надяват да могат да я подменят с друга подобна, която сега е на алеята на здравето в парк Езеро, за да може да се възползват посетителите на Пътеката на саблеклюна пълноценно от нейните качества.

Почистването на маршрутите бе част от работата на БФБ по разработване на 4 маршрута за посетители в Атанасовско езеро в рамките на проект „Дестинация Фламинго“, финансиран от Обществения съвет на TELUS International Bulgaria. В северната част на езерото почистихме точно част от най-атрактивният от тях - 30 км вело маршрут около езерото.

Кампанията „Морета без отпадъци“ се бори с един важен проблем, какъвто е безразборното изхвърляне на неочаквани отпадъци на съвсем неочаквани места. От друга страна обаче с личния пример на стотици доброволци от институции, организации и граждани само за два месеца са почистени места с важна екологична функция. Над 200 са участниците в трите кампании, провеждани по проекта на Областна администрация Бургас. Сред тях са служители на РИОСВ, Общините Бургас и Приморско, представители на дирекцията по горите и Областна дирекция „Земеделие“. Активно е участието и на неправителствения сектор в лицето на Фондация „Виа Понтика“, СНЦ „Зелена Странджа“, фондация „Биоразнообразие“. Почистването започна на езерото Вая в средата на юли, продължи с места около резерват „Ропотамо“ и приключи при Атанасовско езеро. Всички участници получиха и специални подаръци от организаторите – метална бутилка за многократна употреба, голяма платнена торба, тениска на Морета без отпадъци и бележник с химикал.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000