Иво Данчев

Новини

Американски студенти ще изследват Атанасовско езеро

06.06.2022
студентите

Трима американски студенти от Държавния университет в Колордо ще бъдат три месеца в Бургас за техния Capstone (кулминация от техните знания в управлението и опазването на околната среда на практика). В момента те завършват магистърската си програма в университета и ще работят тук в екип по различни теми. Изследване на розовото фламинго и ефектът от увеличаващата се популация върху другите видове птици в Атанасовско езеро е една от темите, която ще изследват младите хора чрез обстойни проучвания на направените изследвания, както и на терен. Освен това ще търсят отговор на въпроса какво е въздействието на морските треви в Черно море, а на терен ще проследят как се развива рупията в крайбрежната лагуна. Третата тема е свързана с устойчивото солопроизводство и как екотуризмът може да увеличи финансирането за солодобива.

Студентите идват в България благодарение на партньорството между Isla Internships и Българска фондация Биоразнообразие и чрез своята работа ще подпомогнат усилията на екипа за опазване и възстановяване на Атанасовско езеро като част от работата по LIFE проект „Лагуната на живота“.

Това е нашето първо посещение в България и ние се радваме да работим с БФБ и да обменяме опит и да споделяме с тях. Надяваме се, че работейки тук ние ще донесем полезни знания от нашето обучение в консервационната биология. В свободното си време с нетърпение очакваме да живеем и учим в нова културна среда, докато изследваме красивия град Бургас.” – споделят студентите.

Екипът на БФБ посрещна студентите и ги включи в своята тридневна среща в местността Чатъма, където ги очакваше истинско еко предизвикателство - електричество със соларни панели, компостни тоалетни и дървени къщи на брега на язовир Голям Беглик.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000