Иво Данчев

Новини

Атанасовско езеро готово за солодобива

15.07.2020
розови басейни
Езерото вече се обагри в червени и розови цветове, което е знак, че е готово да се събере солта от дъното на басейните му. Увеличава се количеството на магнезиевите йони и на едно микроскопично водорасло - Dunaliella sativa, което е причината за червения цвят. 

На 15 юли започва и сезона на солодобива. Солничарите влизат в езерото и подготвят първия басейн от който ще извадят готовата кристализирала сол. Солничарската работа е тежка и изцяло ръчна и продължава 4-5 месеца, докато се събере бялото злато от всеки кристализатор в южната и северната част на езерото. 

Готова е и новата Fleur de Sel ("цвете на солта"), която може да се види покрай бреговете на басейните, която прави вида им невероятен.

Този август ще отбележим 40 години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват и празненствата ще включват разходка с влакче покрай кристализаторите и наблюдения на птици в самия резерват. Следете сайта на организаторите от РИОСВ Бургас (управител на резервата) и фейсбука на "Лагуната на живота" за подробностите на празника на 12 август.


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000