Иво Данчев

Новини

Бургас – градът на езерата и птиците

18.12.2019
корица

Бургас е град отдавна оценил ролята на природата, която го обгражда от всички страни и се е научил да живее в относителен баланс с нуждите на гражданите и с „ограниченията“, които трите езера и морето му налагат.

Бургас все повече се възползва от ресурсите, които околната среда му предлага и вече ги вижда като възможности, а не като пречка. Така благодарение на велоалеите, които Община Бургас изгради преди няколко години, градът естествено се свърза с Атанасовско езеро на север, с Пода-Мандра на юг и с Вая. Вече е нужен само спортен хъс и желание, за да се достигне до нови територии, които зареждат физически, но и естетически.

Атанасовско езеро се превърна в най-известната СПА територия на открито, която привлича в розовите си басейни не само бургазлии, но гости, туристи, чужденци. А омазаните в кал тела, вече не впечатляват многобройните посетители, а ги подканят да се присъединят към здравословния отбор.

Природозащитен център „Пода“ е притегателен за тези, които искат да се докоснат до богатия свят на птиците. Мандра и Вая предлагат отлични условия за риболов, а Атанасовско езеро осигурява солта на България. Езерата имат защитна роля срещу наводнения, важни са за фотосинтезата, кръговрата на хранителните вещества и на водата.

Но напоследък като че ли все по-голямо въздействие влажните зони имат за образование, вдъхновение, естетична стойност и социални отношения – декор за снимки, клипове, модни сесии, арт инсталации и пленери, фестивали и събития.

Езерата и птиците се превърнаха в запазена марка на Бургас и след автобусните спирки и атрактивната изложба на пл. Тройката за екосистемните услуги на Атанасовско езеро, съвсем естествено дойде инициативата на Община Бургас календарът за 2020 година да бъде посветен на тази тема.

Така със съдействието на Българска фондация Биоразнообразие бяха събрани кадри на едни от най-известните фотографи анималисти, на професионалисти и любители, за да се получи една перфектна комбинация, която представя най-добрият град за живеене не само за хората, но и за птиците. Не случайно освен многохилядните ята на розовите пеликани през есента, на патиците и гъските през зимата, на саблеклюните през лятото - новата атракция тази есен са над 300 птици розово фламинго, които избраха Бургас за своя постоянна спирка.

Какво ни очаква през 2020 още не знаем, но се надяваме на повече добри новини не само за Бургас и неговите жители, но и за многобройните му диви обитатели, за езерата, които го обграждат и морето, което създава неговия неподправен солен и свободен дух!BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000