Търсене

Иво Данчев

Новини

Велосипедисти за биоразнообразие

08.08.2022
в симБиотично

Хана и Йонас са двама колоездачи, предприели пътуване с велосипеди в над 20 държави от Германия до Сингапур под името Biking4biodiversity, с идея да открият и споделят интересни инициативи за опазване на биоразнообразието и да разкажат за хората и организациите, които стоят зад тях.

Хана е от малък град край Дунавските заливни низини в Словакия. От малка обича да пътува по света, да се запознава с други култури, природа и начин на живот. Започва кариерата си като еколог, природозащитник, оптимист и жена на действието, надявайки се да направи малък, но значителен принос за опазването на световното биоразнообразие. Работила е в австрийския национален парк Донау-Ауен, както и в международната неправителствена организация European Wilderness Society Работейки с хора от различни култури, с различни ценности, цели и приоритети, Хана научава, че може да бъде голямо предизвикателство да хармонизираме целите си за опазване на планетата и че природата няма еднаква стойност и значение за всички.

След като се срещат с Йонас (от Франкфурт, Германия, който има много голям опит в изучаване и доброволстване за биоразнообразието) в малко градче в сърцето на Австрийските Алпи, те откриват, че имат обща цел: да използват знанията, които са натрупали в Европа и да изследват инициативи за опазване на природата извън нашия континент по възможно най-устойчивия начин, учене и повишаване на осведомеността относно действията, базирани в общността.

В крайна сметка решихме да направим крачка: спестяваме, раздаваме повечето от вещите си и започваме приключение, което е напълно ново за нас: колоездене за биоразнообразие от Германия до Югоизточна Азия. Благодарна съм, че споделям това приключение с всички хора, които се тагват заедно с нас!“ – казва Хана.

Хана и Йонас се запознаха с работата на Българска фондация Биоразнообразие в Атанасовско езеро, с дейностите по проект „Лагуната на живота“, заплахите за езерото и възможностите, които то предоставя. В началото на август те посетиха пространството симБиотично, южната част на Атанасовско езеро, а заедно с нашите американски студенти и басейните с луга и кал. В "симБиотично" имаха шанса да се срещнат и с друг испански велосипедист, който също пътешества в района. 

Нашата цел е въздействащо разказване на истории, с които да насърчим хората да мислят по-мащабно и да действат по-смело за природата, както и да насърчим глобалното разбирателство и единство в и към някои от най-малко познатите места по света.“ - споделят велосипедистите. Може да следите техните приключения и срещи с интересни видове в техния сайт https://biking4biodiversity.orgBBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000