Търсене

Иво Данчев

Новини

ВИЖТЕ НАШИЯТ „ЖИВ“ КЪДРОГЛАВ ПЕЛИКАН

Май 23, 2021
pelikan

В Международния ден на биологичното разнообразие - 22 май 2021 г. на терасата до Културен център Морско казино се появи един „жив“ къдроглав пеликан, създаден от повече от 200 доброволци, които се разделиха по цвят – облечените в бяло за тялото и шията, а тези в оранжево за впечатляващия клюн и кожеста торба. Организаторите от Българска фондация Биоразнообразие бяха осигурили и помощни бели и оранжеви картони за да се засилят цветовете на птицата.

Въпреки силния вятър, колегата Спас Узунов успя да вдигне дрона и да заснеме гигантското изображение, разположено на метри от морския бряг. Най-голям принос за „пеликана“ имаха децата, родителите и учителите от Детска градина „Вълшебство“, които се включиха с голяма група, както и много приятели на природата, че дори и случайни граждани на Бургас, които просто се разхождаха в Морската градина.

„Участието в арт инициативата withNature2020 (глобален арт проект, който се стреми да ангажира хората с биоразнообразието и да настоява за неговото опазване) заедно с други 17 локации в 13 държави на 6 континента, беше истинско предизвикателство, но и голямо удоволствие. Вярваме, че именно с положителни кампании и с въвличането на много хора по целия свят, може да променим положението за много застрашени видове и да дадем гласност на проблемите, но и на решенията за опазването им. Очаквайте още много изненади, свързани с къдроглавия пеликан, защото той е една от емблемите на нашия град и на България.“ – споделят организаторите от БФБ.

Вижте видеото, заснето от дрон в нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/biodiversity.bg  

https://fb.watch/5FHZme4r0R/

или в youtube канала на БФБ – Живият къдроглав пеликан в Бургас

https://www.youtube.com/channel/UCLlO025g5cSPaBjtp4Sg3aQ

Вижте и какво направиха колегите в Норвегия от отпадъци от морето - Bergen withNature и тяхната полярна треска, дизайнирана от Bidisha Biswas.

 

В България инициативата се организира от LIFE проектът „Лагуната на живота“ https://lagoon.biodiversity.bg/

 

#withNature2020 #fornature #biodiversityday #post2020 #COP15 #biggerpicture #endangeredspecies #collaborativeart #kunstidetoffentligerum #seriousfun

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000