Иво Данчев

Новини

Голямо изображение на пеликан в парк Персина

06.07.2021
пеликан
Гигантско изображение на пеликан създадоха участници и гости в първия Фестивал на къдроглавия пеликан, който се проведе този уикенд в гр. Белене, на брега на Дунава. 

Под вещото ръководство на БФБ и екипът на проект "Лагуната на живота", които имат опит в създаването на подобно изображение преди месец в Морската градина на Бургас - деца, родители, участници и гости на фестивала се събраха и оформиха "жив" къдроглав пеликан. 

Пространството пред Посетителския център на Природен парк Персина бе очертано под формата на пеликан и всички желаещи с бели и оранжеви листи обживиха формата и създадоха заедно едно наистина грамадно изображение. 

Екипът на БФБ имаше свой щанд посветен на храненето при птиците и особено при пеликаните. Децата можеха да научат какви приспособления имат различните видове за хранене с плодове, семена, червеи, жълъди, риба и т.н. Трябваше да нахранят нашия пеликан с подходящата според тях храна - царевица, трева или риба :) Можеха да тестват знанията си за пеликаните и да спечелят награда, както и да се снимат като къдроглав пеликан или като розово фламинго - най-голямата атракция в езерото в момента. 

Радостина Ценова - комуникационен експерт на проекта изнесе специална лекция - "Атанасовско езеро - лагуната на живота" в залата на Посетителския център и предизвика голям интерес към езерото и продуктите му. 

Домакините от Дирекцията на Природен парк Персина организираха и посещение на остров Персин за наблюдение на пеликаните, които все още са заели двете платформи, строени в рамките на проект „Животът нa пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716). Посещението на наблюдателната кула, срещата с все още многобройните обитатели на влажната зона, чието водно ниво се управлява чрез система от шлюзове, беше особено полезно за нашия екип. Специална среща имахме и с колеги от румънското орнитологично дружество (SOR) за обмяна на опит.


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000