Иво Данчев

Новини

Гражданите алармират за мъртви птици по плажа Атанасовска коса

24.04.2020
плажа

По Великденските празници (20.4.2020 г.) получихме по мейл сигнал от Кристина Костова за открити предния ден 10-15 мъртви птици на бургаския плаж. Веднага предприехме оглед на място, но за съжаление по изпратеното описание не можахме да ги открием. Едва на следващият ден след уточняване на точното местоположение открихме остатъци от 4 птици, от които само една беше по-запазена. Птиците бяха от вида средиземноморски буревестници.

По тях нямаше видими следи от рибарски мрежи, корди, мазут и др. външни белези, които категорично да сочат за причините за смъртта.  За съжаление птиците бяха в доста лошо състояние след три дни на плажа, така че не може да твърдим дали са загинали от естествена смърт или причините са свързани с човешка дейност. Жалко е, че не успяхме да реагираме навреме докато птиците са по-запазени, за да информираме РИОСВ Бургас и да се съберат екземплярите, защото и Бургаският природо-научен музей, и Националния природо-научен музей щяха да са доволни да ги получат за колекциите си, тъй като  тази птица много рядко идва към брега и експонатите са доста ценни.

Свързахме се и с д-р Петър Янков от ПЗЦ „Пода“, който потвърди, че: „В последните дни около 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в Бургаския залив и при толкова големи струпвания е естествено да има и жертви сред тях. Разбира се възможно е някои да са загинали от рибарските мрежи в залива, но бройката мъртви птици не е такава, че да предполага нещо по-различно от обичайната смъртност за такава висока численост.“

Средиземноморският буревестник (Puffinus yelkouan) е малка птица с размерите на гълъб, разпространен по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита понякога в многочислени ята за изхранване през Босфора и често следва пасажите  риба, а понякога, ако са го изпреварили в откриването им – и риболовните кораби. Световно застрашен вид в категорията „Уязвим“ (BirdLife International, 2020), а световната популация се оценява на около 33 хил. гнездящи двойки или ок. 100 хил. птици (IUCN, 2018). Основни заплахи за вида са строителството в крайбрежната зона, където са местата му за гнездене, развитието на туризма, хищничество от бозайници и птици. Освен това има данни, че птиците загиват като приулов в рибарски мрежи или парагади.

Поздравяваме активната гражданска позиция и призоваваме всеки, който има възможност да следи и да подава сигнали, когато види нарушения в природата. Молбата ни е сигналът да се подава възможно най-скоро след установяването му, да се прави колкото може по-подробно описание и да се оставя и телефон за връзка, за да можем и ние да реагираме своевременно и да бъдем от полза.

Освен това искаме да отбележим, че в условията на извънредно положение разпространението на всякакви слухове процъфтява и растат страховете на хората за различни катаклизми. Няколко пъти получаваме запитвания за падането на мъртви птици от небето и снимки от различни точки на Европа. Споделяме примера с лястовиците в Южна Гърция, където екстремни метеорологични условия в началото на април и по-специално силните ветрове принудиха хиляди прелетни птици да спрат пътуването си и отчаяно да търсят убежище.  Природозащитниците там апелираха към хората да не ги приближават и безпокоят, защото са с отслабени сили и всяка допълнителна загуба на енергия може да бъде фатална за тях. Много птици кацат направо на асфалта и шофьорите трябва да са внимателни, защото ще бъде жалко птица, изминала хиляди километри над Сахара и Средиземно море, да се озове под колелата на кола.

Така че преди да повярвате на някоя фалшива новина, потърсете логично обяснение, проверете информацията от няколко източника и се допитайте до експертно мнение.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000