Търсене

Иво Данчев

Новини

Да дарим за къдроглавия властелин на езерата!

01.03.2022
pelikan

Бургас е много специално място по отношение на биоразнообразието и повишаването на чувствителността на хората по тази тема е от особено значение за гарантиране на неговото опазване. Градът е разположен на Черноморското крайбрежие и на миграционния път на птиците „Виа Понтика“. Той е заобиколен от три езера, различни по своя характер – Атанасовско (хиперсолено), Вая и Мандра (сладководни).

В последните години в града се случиха няколко големи европейски проекта, свързани с биоразнообразието, които обаче дистанцираха местните хора от личното им участие и дарителството за тази важна кауза. Но тъй като подобно финансиране не може да продължи твърде дълго, много е важно да се намерят дарители, които подкрепят каузата и ще помогнат в опазването на уникалното биоразнообразие на Бургас.

Целта на проекта е да се развие специална кампания за дарителство чрез емблематичния за Бургас къдроглав пеликан, за да се привлече вниманието на местните хора, да се ангажират младите хора и да се използват иновативни и креативни инструменти в подкрепа на каузата и да се развият нови ресурси за дарителство в общността. Дългосрочната цел е да се развие специален Фонд за Атанасовско езеро, чрез който да се финансират спешни консервационни дейности за крайбрежната лагуна и нейните обитатели, както и дейности за популяризиране на ползите и възможностите за ползване на разнообразните й ресурси.

БФБ започва актива работа с една кулинарно-информационна Работилница за сладки във формата на пеликан. Всеки, който се включи, освен, че ще подпомогне кампанията, ще има възможност да приготви вкусни сладки и да си оближе пръстите и то от комфорта на собствения си дом. Ето как може да се случи това: „Направете дарение от поне 20 лв. до 10 март в дарителската страница, с което ще се включите в кампанията „Да дарим за къдроглавия властелин на езерата!“ и ще ни помогнете да създадем скулптура и да разкажем за тази забележителна птица. Попълнете тази форма и ние ще ви изпратим нашата Природа в кутия „Пеликан“, в която ще намерите резец за сладки с форма на пеликан, сухата смес за сладките, рецепта и линк в zoom, чрез който да се включите в работилницата на 12 март от 16.00 часа. Дори и да не можете да участвате в уреченото време, това не бива да ви притеснява. Пак можете да дарите и да получите кутията „Пеликан“ (или да я поръчате като подарък) и веднага след работилницата, ние ще ви предоставим запис, който ще можете да гледате в удобно за вас време“ – споделя Цанко Кунчев, координатор на проекта на БФБ.

Събитието е подходящо за деца и възрастни, за собствена консумация и за подарък. Водещ на работилницата е Борислава Симова от Традиция, която ще посвети участниците във всички тънкости на направата на пеликански сладки.

Подкрепата за Българска фондация Биоразнообразие е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”[1]. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Българска фондация Биоразнообразие и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.

 


[1] Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000