Иво Данчев

Новини

Дестинация Фламинго

02.03.2020
flamingo

Моден писък, превзел дизайна на най-разнообразни продукти, вече няколко години на гребена на вълната и интереса на различни публики – това е розовото фламинго.

Оказа се, че у нас желанието да се види този все още екзотичен вид е толкова голямо, че през август миналата година се превърна в национална новина и обиколи ТВ и радио ефира, както и интернет пространството.

За да отговори на засиления обществен интерес и да популяризира и развие Атанасовско езеро като дестинация за наблюдение на розово фламинго в България, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представи на вниманието на Обществения борд на TELUS International Europe в България една своя идея, която срещна тяхната подкрепа.

Атанасовско езеро е защитена територия и преминаването на хора е позволено само по определени маршрути, за да се намали неблагоприятното въздействие върху природата. За съжаление, за тези маршрути се знае много малко и е трудно на случаен посетител да намери информация за достъпа, времето и правилата за наблюдение на птици, особено в едноимения резерват.

Затова БФБ предлага да разработи 4 маршрута - два в северната и два в южната част на езерото и за всеки маршрут ще бъде изработен векторен слой с GPS координати (трак-лог), който да се интегрира в google maps среда. Ще се изготвят ясни правила за поведение на туристите, защото повишеното присъствие на хора може да крие рискове и да доведе до безпокойство за птиците, и дори до компрометиране на гнездовия период за видове, несвикнали с човешко присъствие.

Началото ще бъде дадено утре в почивния ден по случай 3 март - Националният празник на България, за да има възможност да се съчетае празничната програма с посещение на Атанасовско езеро.


От БФБ канят гражданите на 3.03.2020 (вторник) от 11.00 часа в парк Езеро до тенис кортовете и кафе Уест. Желаещите ще се качат на насипа над канала и се надяваме, че ще имат късмета да наблюдават ятото от 180 розови фламинги, които в момента се хранят и почиват в южното Атанасовско езеро. Въпреки, че водата е доста дълбока и птиците не могат да газят, а изглежда, че по-скоро плуват - гледката е забележителна и си заслужава.


Организаторите ще осигурят оптични тръби и бинокли, а всички любители на фламингото е добре да си приготвят подходящи обувки, защото след валежите насипът ще е кален.


След наблюденията желаещите могат да се включат в празничната програма на Община Бургас и Парада с конете, който ще тръгне от Конната база, разположена наблизо и ще стигне до Морското казино.


А останалите, които искат могат да продължат до Укритието за наблюдение на птици, където да гледат птици и да си направят пикник сред природата.


Очаквайте информация за акциите, които предстоят с доброволци в езерото, за избора на маршрути и за възможностите, които Атанасовско езеро ще предостави за практикуване на любителски орнитологичен туризъм. Общественият борд на TELUS International Europe в България одобри финансиране на всички предложени събития и дейности в размер на 6 928 лв. за реализиране на проекта „ДЕСТИНАЦИЯ ФЛАМИНГО” на БФБ.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000