Иво Данчев

Новини

Днес е денят на влажните зони

02.02.2023
рупия

Днес е Световният ден на влажните зони – денят, в който е подписана Рамсарската конвенция, която опазва влажните зони. Те са уязвими екосистеми, които лесно могат да се повлияят от човешката дейност, като бъдат пресушени, застроени или заради изсичането на крайбрежните гори, изграждането на водноелектрически централи по реките и др.

България присъства в Списъка на световните влажни зони с 11 свои територии - Рамсарски места – Поморийско езеро, Атанасовско езеро, Вая, Пода, Драгоманско блато, комплекс „Беленски острови“, Дуранкулашкото езеро, остров Ибиша, Шабленското езеро, Комплекс „Ропотамо“ и Сребърна.

35% от влажните зони в света са изчезнали през последните 50 години - апелира Световния ден на влажните зони - Време е за възстановяване на влажните зони е мотото на тазгодишните чествания. Екипът на проект „Лагуната на живота“ подготвя специално видео по темата, за възстановителните дейности, които извършва в Атанасовско езеро през последните години.

Влажните зони са източник на ресурс като прсна вода, риба, тръстика, сол, лечебна кал и др, но от друга страна, те са особено важни за опазването на растенията и животните, които ги обитават, както и на биоразнообразието като цяло.

В последно време се засили ролята на тези територии във връзка с климатичните промени. Морските ливади са едни от най-продуктивните екосистеми. Срещаме ги в умерения и тропически пояс, в плитките части на моретата и лагуните. Те укрепват дъното, намаляват ерозията, пречистват водата и я обогатяват с кислород, осигуряват дом и храна на множество ракообразни, мекотели, насекоми и риби. Техните семена са богати на протеини и въглехидрати и са чудесна алтернатива на индустриално отглеждани култури като ориза.

Морските ливади са истински шампиони в улавянето и складирането на въглерод. Заемат само 0,2% от морското дъно, но улавят и задържат над 10% от въглерода в океаните. Усвояват два пъти повече въглерод от тропическите гори на единица площ и го правят до 35 пъти по-бързо.

Представяме ви нашето видео за морските треви в Атанасовско езеро, подготвено от Александър Николов, БФБ и Спас Узунов, БФБ.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000