Търсене

Иво Данчев

Новини

Днес нашата Глория защити успешно своята магистърска работа за езерото

Авг. 25, 2021
Gloria
Днес Глория Маринова, която разработи своята магистърска работа специално за Атанасовско езеро, защити онлайн и се представи отлично пред екипа на Университета във Вагенинген, където се дипломира и в присъствието на нашия екип, който също наблюдава защитата.
 

Темата на магистърската дипломна работа е "Лагуна на живота - в търсене на пресечни точки за района на Натура 2000 зона Атанасовско езеро", по която Глория работи вече 2 години. Тя се появи като стажант при нас в Бургас и ни помогна при стартирането на Обществено - консултативен съвет за езерото. Работата на съвета в групи по-късно послужи в нейната магистърска теза, а резултатите от анализите й този юли бяха представени на втората му среща. 

Ръководител на дипломната работа е д -р Ир. Ингрид Дюхарт, а магистърската теза е в специалност Ландшафтна архитектура на Университет Вагенинген. 

Представяме ви Благодарностите на Глория, с които започва нейната работа и които казват накратко всичко най-важно: 


"По какъв начин границите са приветливи? Как можем да излезем далеч отвъд концепцията за граница като линия около обект? Но граница като интерфейс, който осигурява пространство за среща, общуване и живот с другия. Граница, която генерира капацитет за грижи и уважителни общи взаимодействия. Любопитна по тези въпроси и вдъхновена от яркия живот на лагуната Атанасовско езеро, аз се потопих в това изследване с цялото си сърце, страст и несигурност.

Тази дипломна работа е резултат от изключително ценен процес на обучение в Университета и изследванията на Вагенинген, където бях вдъхновена и мотивирана от толкова много необикновени умове, с които имах шанса да се сблъскам. Но преди всичко това е процес, който е далеч след изучаването на изключителните суперсили на професията „Ландшафтна архитектура“. На първо място, това е научаване да се адаптираш, да се променяш, да течеш, да бъдеш процесът, а не целта.

Бих искала да изразя своята вечна благодарност към моя ръководител Ингрид Дюшарт. За това, че бе до мен през цялото това време, когато разпитвах, промених се и промених решението си. За общата страст, огромни знания, мъдрост и просто възможността да бъда в нейно присъствие.

Искам да благодаря на екипа на Българската фондация Биоразнообразие и най-вече на членовете на проекта „Лагуна на живота“:

  • Дияна Костовска, ръководител на проекта, която сподели знания, опит и визии. Но преди всичко бих искала да й благодаря за доверието, споделената енергия и отворените възможности.
  • Спас Узунов за неговата екологична експертиза, критика и хумор.
  • Радостина Ценова за насърчението и толкова много помощ при координирането на любимата ми част - събитието с участието на Обществено -консултативен съвет за Атанасовско езеро.
  • Диана Павлова за това, че ме насърчи да стъпя в Лагуната на живота.

И тук бих искала да споделя колко съм благодарна на родителите си, които вярват в мечтите ми, дори когато ми се струва невъзможно."BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000