Търсене

Иво Данчев

Новини

Днес празнуваме Атанасовден на Атанасовско езеро

18.01.2023
Атанасовден

От 2013 г. Българска фондация Биоразнообразие организира честването на Атанасовден за Атанасовско езеро с различни събития, включително 5 години полумаратона Атанасовско езеро от Морската градина на Бургас до границата на едноимения резерват.

Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“ – споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

Дияна е един от героите във филма, която споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол.

Филмът „Солени хора“ е заснет през август 2022 г. в Атанасовско езеро и премиерата му ще бъде на Атанасовден, но по стар стил (31 януари 2023) в Дома на киното в София. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев.

Трейлърът на филма може да видите тук https://youtu.be/YL5C_l-gqo4

На Атанасовден ви каним на среща с птиците на Атанасовско езеро. В момента южната част гъмжи от пернати и какъв по-добър начин да отбележим празника на любимото езеро от това да се запознаем отблизо с обитателите му. Заповядайте на 18 януари 2023 г. (сряда) от 16.00 часа на Укритието за наблюдение на птици на брега на Атанасовско езеро.“ – канят организаторите от екипа на LIFE проект „Лагуната на живота“.

И обещават много розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове птици. В следобедните часове впечатляващите пеликани се връщат от езерото Вая, където се хранят и представляват невероятна гледка - ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовско езеро, където кацат за нощувка. Около тях спокойно се хранят много розовите в момента фламинги, които също могат да се видят добре и отблизо.

От БФБ ще осигурят бинокли и оптични тръби, определители на птици и орнитолози. Естествено на празника ще има и почерпка за гостите!BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000