Търсене

Иво Данчев

Новини

Елате на рожден ден на Атанасовско езеро

Авг. 11, 2019
рожден ден

Тази година БФБ и Черноморски солници АД чрез своя LIFE проект „Лагуната на живота“, както и РИОСВ Бургас – стопанина на резервата, организират специално събитие за рождения ден в района на Южно Атанасовско езеро.

Поканени са граждани и гости на града на празник с музика на открито пред пространството „симБиотично“. За всички гости ще има чаша вино и парче торта, както и
Quiz show с въпроси за Атанасовско езеро и много награди.

Идеята ни е да представим най-популярната екосистемна услуга от езерото – а именно луго и калотерапията. Ще заснемем арт пърформанс с няколко специални движения на участниците, които в последствие ще излъчим на Фестивала за съвременно изкуство ВОДА в края на август.“ - споделят организаторите от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ).

Всяка година на 12 август празнуваме заедно рождения ден на Атанасовско езеро. На тази дата преди 39 години е издадена заповедта за обявяване на резервата, но и до днес езерото е модел за симбиоза между опазена природа и човешка дейност. В поддържания резерват се осъществява солопроизводство, гнездят стотици птици, мигрират и почиват по дигите още повече видове, развиват се популациите на риби и безгръбначни животни. Подобряването на циркулацията на водите, за която се работи в момента ще позволи по-доброто функциониране на цялата екосистема и ще гарантира опазването й в бъдеще.

Програма за рождения ден на Атанасовско езеро

19:00 часа – сборен пункт на „симБиотично“

19:30 часа – Арт пърформанс в един от басейните с лугата и заснемане с фото-техника (Черноморски солници АД ще осигурят свободен достъп за желаещите)

Музика на чаша вино пред „симБиотично“ за останалите участници

20:00 часа - Quiz show с въпроси за Атанасовско езеро и награди за победителите

20:30 часа – Торта за именития рожденик Атанасовско езеро
 

„симБиотично“ е разположено в района на Бургаските солници, на 200 м от басейните с луга и кал, в посока града. До тук се стига лесно с велосипед или пеша от Морската градина. Има и електробусчета, които тръгват от бариерата на паркинга на Капани и се движат на 20 минути до 20.00 ч. Може да се стигне и с автомобил (към Сарафово и на детелината вдясно към Солниците), който да паркирате на безплатния паркинг преди бариерата и по крайбрежната алея в посока Бургас да повървите 500 м до мястото
(
https://goo.gl/maps/h4FfUmcP1XuKxf717)BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000