Търсене

Иво Данчев

Новини

ЗАПОЧВАТ СНИМКИТЕ НА „СОЛЕНИ ХОРА“

Авг. 19, 2022
film making

Сцена на новия документален филм ще бъде бургаското Атанасовско езеро

Бургас е град, известен като родно място на много филмови и театрални артисти, много български филми са заснети край морския му бряг, а напоследък и из атрактивните му улици. Но днес сцена на новия документален филм ще бъде Атанасовско езеро, защото Бургас е единствения град в България, заобиколен от три езера.

Българска Фондация Биоразнообразие реши чрез кинематографични средства да представи най-красивото от езерата - забележителното Атанасовско езеро и да разкаже защо е толкова важно за поддържането на равновесието между човека и природата.

Атанасовско езеро е вдъхновение както за „солените хора“, които са му се посветили, така и за много артисти от различните сфери на изкуството, за жители и гости на Бургас. Всеки си има своя причина да го харесва, да му се възхищава, да бъде привлечен – заради магическите цветове, заради неповторимия мирис, специалната атмосфера, съвършения кристал на солта, милионите птици или дигите, които формират перфектния диагонал, черните хора, намазани с кал и какво ли още не.

Кои са „солените хора“ които работят за опазването на крайбрежната лагуна, кога е възникнал солодобива край Бургас, защо соленото езеро е предпочитано от птиците, каква е тайната за развитието на бизнес в защитена територия са само част от въпросите, чийто отговор ще търси филма.

Трима природозащитници от Българска Фондация Биоразнообразие – Радостина Ценова, Спас Узунов и Дияна Костовска, споделят личната си връзка с езерото като деца, студенти, експерти, какви предизвикателства срещат и как ги преодоляват на уникалната територия на Атанасовско езеро – едновременно поддържан резерват и защитена местност „Бургаски солници“, Рамсарско място, Натура 2000 зона, най-богатото място на птици, морска сол и лечебна кал в България.

„Целта ни е да създадем оригинален и въздействащ филм за опазването на един рядко срещан пейзаж, който е най-богатият на птици в България и където единствено се добива морска сол. Подобен проект в България не е правен до момента, той ще разкрие различна гледна точка към района и дейностите тук в Бургас.“ – споделят „Солените хора“.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, а оператор Георги Челебиев. Филмът е насочен към млади хора, но и широка публика, международна аудитория и медии.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000