Търсене

Иво Данчев

Новини

Защо са важни продуктите с кауза?

12.12.2022
кауза
На 17 декември 2022 г. (събота) екип на БФБ и на LIFE проект Лагуната на живота ще представи в София продуктите с кауза от Атанасовско езеро. Специална презентация на Дияна Костовска и Глория Маринова ще представи "Защо са важни продуктите с кауза?" като даде примери с различни артикули, свързани с лагуната.

Известният млечен шоколад с морска сол от Атанасовско езеро, който занаятчийската фирма "Гайо" създаде, беше първата бяла лястовица за екипа. Чрез него започнахме да разказваме историята на птиците и на какаовите зърна, които се вплетоха покрай каузата Атанасовско езеро. Фирмата дарява 7% от печалбата на всеки шоколад за дейности в Атанасовско езеро и до този момент сме успели да поддържаме Пътеката на саблеклюна, да ремонтираме и поддържаме табели и туристическа инфраструктура. 

"Полет в солта" е арт проект на младата художничка Биляна Дешева, която създаде 25 големи маслени платна, вдъхновени от езерото и неговите крилати обитатели. За да продължи живота на платната и след изложбите в Бургас и София, Биляна създаде специалната книга, която подари на Атанасовско езеро. Всички приходи от продажбата й отиват за дейности в лагуната.

Най-новата ни гордост е един красив и ароматен продукт, създаден от симбиозата между нашия екип и хората в "Ухая" - ароматен бутик в сърцето на София, които произвеждат сапуни и разпространяват аромати, светлина и красота. Вдъхновени от пеликаните на Атанасовско езеро, те създадоха красив сапун с кауза, който е в розовите цветове на лагуната, има форма на "бохор", покрит със сол и дори малък пеликан "вътре в розовите води". От "Uhaya" даряват 10% от продажбите на Българска фондация Биоразнообразие в подкрепа на птиците в Атанасовското езеро.

Зелената сол е най-новият ни продукт, който в момента разработваме, използвайки едно растение от езерото - солянка. Със специално разрешение добиваме определено количество от зелената солянка, което сушим и смиламе, за да получим зелена сол без сол. Т.е. продукт, който осигурява нежна соленост, но е с по-леко действие от чистата сол. Засега го предлагаме само като вкусен чай с добавка мента, но следващия сезон ще имаме готовност да го разпространим и като подправка за ползване в храната. 

С тези и други продукти ще се запознаете, ако посетите нашето събитие тази събота от 14:00 часа на ул. Христо Белчев 3 (партер) в новото споделено социално пространство на Български център за нестопаснко право, Българска фондация Биоразнообразие и Jamba. 

Доведете приятели, донесете си голяма торба и се възползвайте и от Коледния базар "Малкото е МНОГО", който тече там на 16 и 17 декември, за да може да пазаруваме с кауза и да дарим сМисъл.

Ще ви очакваме. Повече ще научите във Facebook събитиетоBBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000