Търсене

Иво Данчев

Новини

ЗА ДА ИМА „ВОДА“

Юни 25, 2019
WATER

Представете си басейн. Голям и син. Представете си го облян в мистичната светлина на сценични прожектори. Представете си ехото от най-различни интересни звуци. Представете си басейна пълен не с плуващи, а с танцуващи хора. Временно изпразнен от вода и запълнен с изкуство. Представете си лабиринт от най-различни - и тайни, и уж познати - пространства, образуващи лабиринт, по който достигате басейна. Всички те крият изненади и разказват истории. И вие почти се загубвате в тях. Вървите и навсякъде срещате хора с искри в погледа. От любопитство и от потапянето в необичайното. Защото всичко това няма нищо общо с ежедневието – нито на хората, нито на басейна...

Това е едно вълшебство, което трае 3 дена и се нарича „ВОДА“ - фестивал за съвременни изкуства. И да, той се провежда в Бургас. И да, вече има своите първи 2 издания. Провеждането на 3-тото издание през настоящата година е под въпрос поради недостатъчно финансиране. Тривиално, но факт.

Защо съвременно изкуство?

Защото е двигател на развитие на креативното мислене, показател за проблемите и промените в света, а фестивали като този са мощен генератор на идеи и създават мрежа от артисти по целия свят. Този обмен пряко се отразява на творческата среда в града. Нашият фестивал е уникален и заради нетрадиционното и много специфично пространство, в което се провежда.“ – споделя един от инициаторите арх. Десислава Стоянова.

„ВОДА“ стартира през 2017 г. и предизвика голям интерес сред широка публика от различни възрасти. Около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха свои творби в двете издания на фестивала до сега.

Фестивалът се организира от Сдружение "Танц БГ" в партньорство с Младежки културен център – Бургас и досега бе финансиран от Министерството на културата и Община Бургас.

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства.
Иницииран е от местни артисти и културни институции и е плод на ентусиазъм и вяра в това, че Бургас има огромен потенциал и с малко повече свързаност, енергията му може да се умножи. А това е едно много обещаващо начало.

"Хората в града имат нужда от това събитие, което в последните 2 години беше глътка свеж въздух и оформи едно авангардно пространство, където публиката да утоли своя глад за съвременна и актуална култура и в рамките на няколко дена да изпита истинско вълнение от досега с артистичното“ – това е споделеното мнение на организаторите.

Обстановката на Фестивала, извадена от обичайния си контекст е толкова впечатляваща, че действа като катализатор на преживяванията (все едно си попаднал във филм). Подборът на организаторите води актуални артисти и спектакли на високо ниво и за няколко дни дава на Бургас прозорец към света. Ще остане ли отворен или пак някой ще го тресне пред лицата ни?!

Вярваме, че Бургас няма да остави поредния интересен фестивал да изчезне от градския ни календар, защото още ближем рани по „духа на Бургас“ и се надяваме поне „Вода“-та и „Сол“-та да ни останат. Много млади хора, които се завърнаха в града, поемат пак навън, заради липсата на среда и интересни предизвикателства. Това, че имаме море е страхотно, но понякога ни трябва и друга ВОДА, за да се научим да живеем по-добре. Едни от основните теми, които ни вълнуват са темите за мястото на човека в променящия се свят, за нашия общ отпечатък върху средата, която обитаваме и дори отвъд нея.“ – казва Радостина Ценова от фондация Биоразнообразие.

Дълъг е разговорът защо на съвременното изкуство му е трудно да намери стабилна почва в града. Дълга е и темата защо част от най-успешните фестивали тук не изтрайват повече от няколко години. И почти на всички ни е омръзнало да се оплакваме от всичко това.
Затова има 2 варианта – да се примирим или да направим стъпка в посоката, която смятаме за правилна.

ПОДКРЕПА ЗА ФЕСТИВАЛА ВОДА 2019:

Всеки, който иска да подкрепи фестивалът „ВОДА“ е добре дошъл на 27 юни (четвъртък) от 18.30 часа на „симБиотично“ (пространство на Атанасовско езеро, разположено на Солници Юг, до басейните с луга и велоалеята покрай морето). Владо Михайлов и Михаела Ненова от REWIND ще свирят безвъзмездно в подкрепа на Фестивала. С продадените билети и със събраните дарения ще започне кампанията, но ще се търсят доброволци, както и контакти за намиране на спонсори.
Стартирана е и паралелна кампания за набиране на средства за фестивала:

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/Qxzcfe

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧУЕТЕ И УСЕТИТЕ ВЪВ "ВОДА" 2019?

“Dive” и “Pretense II” - две оригинални движенчески творби на Танцова трупа “Braveman” и “BK” Dance Project, или иначе казано - съвременен танц от Корея.

Звуковият артист Abel Korinsky /Германия/ ще трансформира част от пространството на басейна със своите архитектурни звукови инсталации. Абел ще проведе и Уъркшоп/Работилница за архитектурен съраунд звук „Нека сградите крещят”.

Актьорът и пърформър Yannick Stasiak /Франция/ ще представи своя авторски спектакъл “Fragile”, както и водна инсталация, интерпретираща структурата на водата и ситуирана в малките пространства около басейна.

Спектакълът “Мандала” на David Somlo /Унгария/ ще провокира представите на аудиторията със своята отворена структура и интерактивен подход, превръщащ зрителя в изпълнител.

Българското участие във фестивала е авторският спектакъл “Itinerary” на младата хореографка Стефания Ханджийска /България/ и Интерактивната VR – 360 градусова прожекция на танцовия спектакъл “6:16 PM” на хореографът Росен Михайлов /България/.

В инсталационната част на фестивала ще се включат още визуални и пърформанс артисти от България и чужбина.

 

 

https://www.facebook.com/events/719420935156537/

FACEBOOK страница: WATER – contemporary art festival

Bulgaria Сдужение “Танц БГ” Телефон: + 359 898 912545, mail: water_festival@abv.bgBBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000