Търсене

Иво Данчев

Новини

Зелената сол от Атанасовско езеро на Празника на домашните сирена в Черни вит

27.09.2023
сн.Стоян Стоянов

За втора година БФБ участва със свой щанд на Празника на домашните сирена в село Черни Вит. Събитието премина при огромен интерес и на него дойдоха хора от всички краища на страната. Голям беше и интереса към щанда с кауза на БФБ, на който представихме и зелената сол - особено подходяща за наръсване върху сирена. Тя беше и от основните акценти на празника. Зелената сол е с растителен произход и е изцяло природен заместител на обикновената сол. Добива се от растението солянка (Salicornia europaea), което расте на Атанасовско езеро.

Зелената сол от солянка има приятен солен и морски вкус и същевременно съдържа 50% по-малко натриев хлорид от обикновената сол. Това се дължи на високото съдържание на витамини и минерали и на факта, че растението съдържа много калиеви соли, с които поддържа вътрешното си равновесие при живота в солените почви. Изследванията показват, че в 100 г. зелена сол се съдържат 76% Fe, 53% I, 62% K, 204% Mg и 20% белтъци от необходимата дневна доза за организма. Солянката е определяна като супер-храна, благоприятстваща процесите в организма.

Освен зелена сол, на щанда се предлагаше и натурална, нерафинирана морска сол Цвете на солта, ръчно добита от поддържан резерват „Атанасовско езеро“; първият български шоколад с морска сол от езерото, създаден от ГАЙО Шоколад и сапун с кауза Пеликан, създаден от партньорството на фирма Uhaya и БФБ и вдъхновен от пейзажа на розовото Атанасовско езеро.

И трите продукта са част от серията вдъхновени от езерото, създадени с кауза да подпомагат опазването на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро.

Организатор на Празника в Черни вит е Цветан Димитров, производител на зелено сирене, със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит. Домакините бяха подготвили богата програма от демонстрации, презентации  и дегустации. Гостите опитаха забравени вкусове от миналото и научиха интересни техники и рецепти за ястия от мляко. Бяха представени старинни практики за приготвяне на сирена в стомна, бито сирене, тулум сирене на 400 дни, синдирмьо и бял мъж, традиционни сирена със зеленчуци и др.

На празника, освен домашни сирена от различни региони на България, бяха представени и хляб с дива мая,  планински мед, вино, сладолед със зелено сирене и други.

Особено любопитни бяха и изложбите - „Кулинарното наследство на България“ с най-старите готварски книги, както и експозицията „Млекарството в България“.

Организаторът Цветан Димитров е запален изследовател на сирена и до момента е описал около 40 вида, които се правят в България и продължава да събира рецепти. Той възстановява и местна, почти загубена технология, за производството на зелено сирене, след което безвъзмездно дава познанията си на хората от Черни вит, за да възроди и историята и поминъка в района. Зеленото сирене от Черни вит е единствения продукт на Балканите с естествено добита плесен и един от трите в Европа.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000