Търсене

Иво Данчев

Новини

Идеите на младите за Атанасовско езеро

29.09.2023
lager
Екип на БФБ участва в иновативния лагер за Атанасовско езеро, който организира Община Бургас, Джуниър Ачийвмънт и СУ „Климент Охридски“ в рамките на хоризонтския проект Re value. 

Лагерът започна с теоретична част за запознаване на 50-те участника (ученици от бургаски гимназии и докторанти, които работят със СУ) с темата и дигиталните подходи в Регионалната библиотека „П.К. Яворов“. Глория Маринова от БФБ представи екологичните предизвикателства в района и по-специално Атанасовско езеро. Доц. Стелиан Димитров от СУ представи дигиталните възможности за по-ефективна адаптация на урбанизираните територии към климатичните промени.

Следобедната част бе посветена на теренни посещения. Учениците посетиха района на Атанасовско езеро – първо видяха как могат да се използват различни технологии като Unmanned Aerial Vehicles (UAS) и LIDAR geodata collection, след което посетиха „симБиотично“ и Укритието за наблюдение на птици, където видяха отблизо някои от обитателите, които правят езерото толкова забележително – пеликани, бели ангъчи, саблеклюни, патици и розово фламинго.  Тук бяха водени от Радостина Ценова от БФБ.

На 28 септември участниците разделени в 8 отбора работиха в творческата атмосфера на Ченгене скеле, за да решат казусът, който им бе поставен за предлагане на идеи за развитие на района, които обаче да гарантират опазването на природната му стойност. Глория Маринова и д-р Анна Антонова (от Мюнхенския университет - наш партньор по проект EmpowerUs) бяха ментори – всяка на два отбора. Вечерта бяха представени идеите на участниците и в журито участва Диана Павлова от БФБ. Отборите предложиха малки лагери, съобразени с биоразнообразието на защитената зона, пешеходни и велосипедни обиколки с водач, създаване и промотиране на продукти с морска сол, театрални сцени, дървени пътечки за разходка и наблюдение на птиците и дори голф игрище в симбиоза с природните дадености. 

Лагерът се проведе изцяло на английски език, заради чуждестранните участници в него.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000