Иво Данчев

Новини

КОГАТО ПРИРОДАТА ПОКАЗВА НАЧИНА

15.09.2021
nature

Подпомагане на биоразнообразието за зелено възстановяване в Европа

Загубата на биологично разнообразие и изменението на климата са най-големите заплахи за околната среда, пред които сме изправени днес. За да се справи с подобни кризи, ЕС е поставил редица климатични и екологични цели като част от Европейската зелена сделка. Въпреки това, за да се постигнат тези цели, е необходимо значително увеличаване на финансирането и инвестициите през следващото десетилетие.

Този доклад представя селекция от пет казуса от Централна и Източна Европа, подчертаващи успешните проекти за възстановяване и/или опазване на биологичното разнообразие, които също са в състояние да предоставят мерки за адаптиране и смекчаване на климата. Тези примери служат за създаване на осведоменост за многото начини, по които природата може да бъде ключова част от възстановяването на нашите икономики. Те могат да бъдат възпроизведени и разработени от широк кръг участници, включително фондове на ЕС и национални и регионални правителства, както и от финансовия сектор и бизнеса.

Особено сме щастливи, че един от тези добри примери, които са демонстрирани е нашият опит в крайбрежната лагуна Атанасовско езеро.

Тази публикация е изготвена от CEE Bankwatch Network и финансирана от EuroNatur, фондация MAVA и ЕС.

 

Прeдставените казуси:
 

  • Ботаническата градина в гората Маршево - Гдиня, Полша
  • Възстановяване на парк Gaštanica - Братислава, Словакия
  • Подкрепа за птици и земноводни в ливадите Йозефов - Градец Кралове, Чехия
  • Опазване „солта на живота“ на Атанасовското езеро - Бургас, България
  • Природен парк Vértes - Часквар, Унгария
When Nature shows the Way 1.87 MB (pdf) Свали


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000