Търсене

Иво Данчев

Новини

Лекция за Атанасовско езеро на Световния ден на влажните зони

Яну. 29, 2021
езерото

2-ри февруари е Световен ден на влажните зони и екип на проекта ще гостува на Турове с кауза на Травентурия чрез онлайн събитие във фейсбук и ще представи един от най-забележителните български примери за добре управлявана и поддържана влажна зона - Атанасовското езеро. Разположено в рамките на Бургас, езерото демонстрира как една защитена територия може да функционира в полза на природата и подкрепа на разумното ползване на природни ресурси - сол, лечебна кал, луга и др. В търсене на нови начини за дългосрочно и устойчиво опазване на лагуната, екипът на Българска фондация Биоразнообразие създаде специален фонд за най-спешните и неотложни природозащитни дейности.Всяка година на 2 февруари, отбелязваме Световния ден на влажните зони, за да повишим глобалната информираност за голямото значение на влажните зони за хората и нашата планета. Световният ден също е повод за отбелязване подписването на Рамсарската конвенция за влажните зони в иранския град Рамсар през 1971 г.„Влажните зони и водата“ e темата на Световния ден през 2021 г., която поставя акцент на влажните зони като източник на сладка вода и насърчава действия за тяхното възстановяване и спиране на загубата им.

Изправени сме пред нарастваща сладководна криза, която заплашва хората и нашата планета. Използваме повече сладка вода, отколкото природата може да осигури, и унищожаваме екосистемата, от която водата и целият живот зависят най-много - влажните зони.

Кампанията през 2021 подчертава приноса на влажните зони за количеството и качеството на сладководните води на нашата планета. Водата и влажните зони са свързани в неразделно съжителство, което е жизненоважно за живота, нашето благосъстояние и здравето на нашата планета.

Представяме ви интересни материали на Рамсарската конвенция за влажните зони, от които може да научите всички новости по темата. Част от материалите са преведени от MedWet, а други от екипа на проекта. 

Брошура 7.14 MB (pdf) Свали
Инфографики 1.84 MB (pdf) Свали


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000