Иво Данчев

Новини

Лек за всичко е солта и водата, пот, сълзи или морето

20.08.2022
солници

Представяне на работата на артистите, вдъхновени от Атанасовско езеро и парти за всички гости до „симБиотично“

10 артисти от България и света творят вече 10 дни на солниците на Атанасовско езеро, вдъхновени от мястото, цветовете и наситения въздух около езерото.

Международната арт резиденция е организирана от Сдружение ИМЕ и е наследник на едноименния фестивал Водна кула арт фест.

От няколко години организаторите правят усилия за децентрализация на културния живот и посещават места извън централни части на градовете като разгръщат потенциала им чрез средствата на изследвания в сферата на съвременното изкуство. Тази година на 20 август (събота) от 18:30 в близост до пространството „симБиотично“ ще се открие изложбата - резултат от престоя на художниците в Атанасовско езеро. Артистите сами разчистиха бялото кафене на велоалеята, изоставено от няколко години, но днес превърнато в тяхна резиденция. Точно там ще се представят живописните платна направени на място от Хуан Валенсия от Испания, картини на две от младите участнички, инсталации и пърформанс на артистите, работещи в колаборация един с друг и под менторството на Марико Хори от Япония. Ще има и музикална програма с DJ Ge Ra и още изненади!

От 10-ти до 20-ти август, СимБиотично, пространсвото на Атанасовско езеро на Българска Фондация Биоразнообразие и територията на солените езера се превърна в терен за изследване и отворени работилници, в новото децентрализирано издание на творческа резиденция Водна кула, проект на Сдружение ИМЕ. Разглеждането на околностите на Атанасовско езеро и уникалното биоразнообразие и атмосфера са в основата на тазгодишната резиденция – проект продължаващ традицията на предишните 5 издания да се изследват малко познати или изоставени места.

Участващите 10 артисти работиха по проекти, свързани с връзката между екологията и изкуствата, и които насърчават поддържането на симбиозата човек-езеро, базирани върху художествени изследвания на взаимодействията в солените езера. Целта на резиденцията бе чрез творчески похвати и методи да се разгледат възможни решения за опазването на природатa.

Специално поканени гост-ментори съдействаха на участниците в осъществяването на индивидуалните им проекти и ще представят на публиката собствените си предложения по темата: Марико Хори, мултидисциплинарен артист и Хуан Валенсия, художник и куратор.

В рамките на резиденцията, Марико Хори организира отворена работилница, в която чрез методология, разработена от артиста на място, участниците се упражниха да „оценяват“ ежедневни неща и да обновят връзката със сетивата си и развият умения за по-активно сенсорно преживяване. 

Инициатор на резиденцията е Ния Пушкарова - артист и креативен директор на фестивала!

Партньор e Лагуната на живота / Българска фондация Биоразнообразие (БФБ). БФБ работи за опазване на влажните зони повече от 25 години, като най-сериозни усилия полага за крайбрежната лагуна Атанасовско езеро край Бургас – най-богатото на птици място и единственото, където се добива морска сол. В момента БФБ изпълнява LIFE проект „Лагуната на живота“.

Резиденцията се осъществява на територията и със съдействието на „Черноморски солници“ АД, партньори в проект „Лагуната на живота“.

*WTAR #6 се реализира с финансовата подкрепа от Посолство на САЩ в София – Малка грантова схема

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000