Иво Данчев

Новини

Нарисувай къдроглав пеликан, включи се #withNature2020

06.05.2021
pelikan

България се включва в международната инициатива withNature2020 за глобално съвместно произведение на изкуството, която обединява разнообразни общности по целия свят на Международния ден за биологичното разнообразие 22 май 2021 г.

Целта е да се ангажират местните хора с необходимостта да се защитят екосистемите на застрашените растителни или животински видове близо до тях и да се създаде визуално запомнящо се масово събитие, което да фокусира вниманието върху въпроса за загубата на биоразнообразие, по време на конференцията на ООН за биологичното разнообразие (COP15) в Кунминг , Китай.

Българска фондация Биоразнообразие избра къдроглавия пеликан, за да се включи в инициативата, защото това е една от емблематичните птици на Бургас, която може да се наблюдава често над града. Птиците нощуват в спокойното Атанасовско езеро и прелитат да се хранят в близките езера Вая и Мандра. Къдроглавият пеликан е особено уязвим, тъй като малката му популация е съсредоточена само на няколко места в света и е заплашена от загубата на местообитания, заедно с унищожаването на размножителните колонии от рибарите. Стрелба и сблъсъци с електропроводи се случват по време на миграция и са допълнителни заплахи за пеликаните.

Как може да се включите в инициативата withNature2020?

  • Нарисувайте къдроглав пеликан – така както вие го виждате или като използвате видеото, създадено от Little Art School, специално за България. Рисувайте смело и не пропускайте да изпратите снимка на вашата рисунка до 15 май на saltoflife@biodiversity.bg, за да може да създадем една голяма обща картина и видео, което ще разпространим по целия свят. За всеки участник ще има специална награда от Българска фондация Биоразнообразие.
  • Участвайте в създаването на гигантско изображение на къдроглав пеликан на 22 май на терасата до Морското казино в Бургас. В събитието на живо, което се случва паралелно във всички държави, включени в инициативата в 17:00 местно време ще бъдат създадени гигантски изображения на застрашени растителни и животински видове: гоблен от видове, които се разгръщат в реално време, за да бъдат заснети и качени за гледане в YouTube и други медийни платформи, използвайки # withNature2020.

Нека покажем, че ние в България ценим и опазваме застрашените видове на планетата и нека накараме хората да говорят и да мислят за биоразнообразието чрез създаване на серия от арт изображения на застрашени видове по целия свят на 22 май.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000