Иво Данчев

Новини

На Атанасовден ще практикуваме Bird-watching на Атанасовско езеро

16.01.2023
Атанасовско езеро

На Атанасовден ви каним на среща с птиците на Атанасовско езеро, защото в момента южната част гъмжи от пернати и какъв по-добър начин да отбележим празника на любимото езеро от това да се запознаем отблизо с обитателите му. Заповядайте на 18 януари 2023 г. (сряда) от 16.00 часа на Укритието за наблюдение на птици на брега на Атанасовско езеро.

Екипът на проект Лагуната на живота обещава много розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове птици. В следобедните часове впечатляващите пеликани се връщат от езерото Вая, където се хранят и представляват невероятна гледка - ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовско езеро, където кацат за нощувка. Около тях спокойно се хранят розовите фламинги, които също могат да се видят добре и отблизо и са в тъмно розов цвят.

Българска фондация Биоразнообразие от 2013 г. отбелязва Атанасовден на Атанасовско езеро и организира различни събития и тази година няма да има изключение. Но вместо традиционния и едноименен полумаратон, който се провеждаше 5 години съвместно със „Зелена Странджа“ и Община Бургас, този януари предлагаме да се насладим на хвъркатите обитатели на лагуната и да практикуваме така популярния в Европа и по света birdwatching (наблюдение на птици).

От БФБ и от РИОСВ Бургас (които са стопаните на резерват Атанасовско езеро и на Укритието за наблюдение на птици) ще осигурят бинокли и оптични тръби, определители на птици и орнитолози. От гражданите на Бургас се иска да дойдат добре облечени (макар че по прогноза ще бъде .... 17 градуса (има ли още някой, който се съмнява в климатичните промени?!), да си вземат кафе или чай и да се насладят на един час сред дивата природа на града.

През 2023 г. Атанасовден ще се празнува и по стар стил на 31 януари, когато в София ще бъде премиерата на документалния филм за Атанасовско езеро – „Солени хора“.

Подробностите можете да следите във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/3318936374988485BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000