Търсене

Иво Данчев

Новини

Невероятна атмосфера и повече от 200 гости за откриването на сезона в „симБиотично“

29.06.2021
откриване симБиотично

Съботната вечер na 26 юни 2021 г. предложи много емоции и чудесно настроение за многобройната публика в симБиотично. По традиция откриването на сезона е любимо събитие, което дава старт на лятото и очакването за пътешествия, приятелства и много забавления.

И това лято пространството „симБиотично“, което разказва за всичко интересно, свързано с Атанасовско езеро ще работи в сряда, четвъртък и петък от 17 до 20 часа. Организаторите от фондация Биоразнообразие са отворени за партньорство за различни събития, работилници, срещи в симБиотично през целия сезон. Така че артисти, които имат интерес и нужда от необичайно пространство за своите акции, могат да се свържат през Facebook (Лагуната на живота).

Откриването на новия сезон на „симБиотично“ на любимото място между езерото и морето бе със специален концерт на музикалния проект Прегърнат облак / A Cloud Embraced. Едва ли има по-подходяща сцена от тази на симБиотично, за представяне на авторската музика на Теодора Станчева - вокал, китара и автор на песните, Асен Хайдутов – перкусии, Евелина Савова - виолончело и китаристите Тодор Тодоров и Ивайло Нинчев.

Благодарим на Община Бургас, която ни съдейства с озвучаването за концерта и ни включи в тематичния Адреналин уикенд.

За Прегърнат облак:

A Cloud Embraced Project e проект на бургаската певица Теодора Станчева позната на публиката от групата Bee in the bonnet, с цел създаване на пет песни обединени в малък EP албум, записан акустично на живо в естествена природна среда с нейна музика, текст и изпълнение. Идеята я събира с още трима известни музиканти: перкусионистът Асен Хайдутов, челиската Евелина Савова и китаристът Тодор Тодоров, с които записват и заснемат в песните сред природата на четири любими места: Морска гара, Бургас. Крепост Акра, гр. Черноморец, Чудните скали и язовир Цонево. Музикалният стил на песните е мелодичен рок, с елементи на бардова изпята поезия в мелодичен акомпанимент на китари, перкусии, виолончело и вибрафон.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”. Част от творчеството на Прегърнат облак можете да слушате и видите тук: https://www.youtube.com/channel/UCzAW90sKFpqZL4Iz4r5Kvaw

Още за проекта: https://www.facebook.com/Acloudembraced/

 

За пространство симБиотично:

Мястото където ще научите всичко най-интересно за Атанасовско езеро, където е разположена едноименната интерактивна изложба, забавните модули "Птицекопир" и "Солничен конструктор", образователният "Миграцията на щъркела Густав" и др.

Солничарският кът представя историята на солниците още от 1906 г. и демонстрира основните инструменти на солничарите - лопата за вадене на сол и за оформяне на бохори, солничарска количка и .... гумени ботуши.

Може да се възползвате и от богатата Морска библиотека, която е събрана с даренията на приятели на езерото от цялата страна, както и да си купите всички видове сол, които се добиват в Атанасовско езеро (кристална, смляна и "цвете на солта" - чисто и с подправки за месо и риба), както и всякакви забавни сувенири. Пред пространството е разположен специален кът за релакс, който включва 4 хамака и 6 пуфа, ниски масички от стари солничарски вагонетки и приятна сянка. Нищо обаче не може да се сравни с приятния морски повей и със соления аромат, който се носи, както и със звуците на кокилобегачи и рибарки, които огласят района.

До симбиотично се стига по няколко начина:

  • с велосипед (от Морската градина, през велоалеята покрай морето и езерото, точно преди бялото кафене);
  • пеша (пак оттам или директно по морския бряг);
  • с електробусчетата, които свързват Солниците с паркинга на Капани в Морската градина (цена 1,50 лв. в посока, движат се на 20-тина минути);
  • с автомобил (от града в посока кв. Сарафово - на детелината разклона вдясно за Солниците) до общинския паркинг.

Навигация до симБиотично: https://g.page/simbiotichno?share

Входът за посещение е безплатен за деца до 7 години и 2 лв. за възрастни.

Още за пространството: https://www.facebook.com/simbiotichno

 

Партньори на събитието:

Сдружение Танц Бг, Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас, gotoburgas.comBBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000