Иво Данчев

Новини

корица
Ръководство за влажните зони
29.03.2024

Нуждата от специализирана и събрана на едно място научна информация за менажирането на влажните зони в България, накара екип на Българска фондация Биоразнообразие да разработи специално ръководството, което разглежда управлението на влажните зони като инструмент за тяхното опазване, изискванията на нормативната уредба и прилагането на консервационни практики.

акция
Залесяване с подходящи местни видове създава условия за почивка на чапли и други птици
25.03.2024
Един от начините да се опазват видовете в природата е да се създават подходящи условия за тяхното съществуване. Ето защо една от дейностите в LIFE проекта „Лагуната на живота“ е за създаване на благоприятни условия за световно застрашеният голям воден бик и други консервационно значими видове птици в Атанасовско езеро.
свещ
Подарете (си) свещ с кауза
22.02.2024

Втори продукт с кауза за крайбрежната лагуна Атанасовско езеро създаде ароматният бутик "Ухая" в  партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Свещта Фламинго,  е ръчно изработена от 100% натурален веган соев восък и е с био сертифициран, изцяло природен аромат, разнасящ уханието на дива природа. За деликатния розов цвят на свещта е използван отново естествен, изцяло натурален минерален пигмент.

конференцията
Научна конференция във Валенсия разглежда темата за влажните зони и изменението на климата
20.02.2024
Изпълнителният директор на БФБ Йорданка Славова и Консервационният експерт Спас Узунов участваха в научна конференция „Опазване и управление на влажните зони за справяне с изменението на климата“ във Валенсия, Испания. Конференцията е част от програмата на Валенсия за Европейска зелена столица 2024 г.
Атанасовско езеро - Спас Узунов
Влажните зони и благосъстоянието на човека
02.02.2024
Това е темата на Световния ден на влажните зони през 2024. Всяка година денят се отбелязва с отделна тема, свързана с разнообразните ползи на влажните зони за човечеството и природата. Тази година Световният ден на влажните зони акцентира на връзката, която хората са имали с влажните зони през цялото време на съществуването си. Но са нужни спешни действия, за да запазим и възстановим тези богати на биологично разнообразие екосистеми, които са в основата на човешкото благополучие.
 
солени хора
Очаква ни вълнуваща солена среща в Пловдив с филма "Солени хора"
12.01.2024

Навръх Атанасовден в Пловдив ще бъде излъчен филм за Атанасовско езеро, което вече 10 години отбелязва този празник с най-различни инициативи през годините (полумаратон, викторина, беседи, спортен празник, премиери). Затова и неслучайно е избрана датата 18 януари за представяне на новия филм за Атанасовско езеро – СОЛЕНИ ХОРА.

съвета
Седма среща на Надзорния съвет на проект Лагуната на живота
12.12.2023
Седмото заседание на Надзорния съвет на проекта се състоя на 7 декември 2023 г. в пространството "Щрак" в София. Участие взеха изпълнителните директори на БФБ (бивш и настоящ) и на БДЗП, представителят на Министерството на околната среда и водите, отдел "Натура 2000 и защитени територии" към НСЗП и на Черноморски солници АД (онлайн).
морски треви
Морските треви – основано на природата решение за бъдещето на морето
04.11.2023
Спас Узунов от екипа на проект „Лагуната на живота“ представи презентацията „МОРСКИТЕ ТРЕВИ – ОСНОВАНО НА ПРИРОДАТА РЕШЕНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА МОРЕТО“, по време на Национална кръгла маса „МОРЕТО – ГРАНИЦА ИЛИ ВРАТА’2023“, която се проведе на 3 ноември в Колежа по туризъм в Бургас. 
моето Черно море
Моето Черно море
30.10.2023
Тази година за Деня на Черно море ви каним на едно специално събитие, посветено на журналистката и подводен оператор Цветелина Атанасова и нейната книга "Моето Черно море".
немска ТВ
Немска телевизия снима розовото езеро на Бургас
12.10.2023
Телевизионният канал “Norddeutscher Rundfunk” (NDR) – обществена ТВ за северна Германия снима филм за есента около Бургас и по-специално за езерата наоколо. Чуждестранният екип заснема 45' документален филм за своето предаване "Hanseblick", в което пътуват до различни места в Северна Германия и Източна Европа, за да ги преоткрият за немските зрители.
 
Дияна Костовска
С два постера на Европейската конференция за биоразнообразие и климата
06.10.2023
Петата Европейска конференция за биоразнообразието и изменението на климата, организирана съвместно от Германската федерална агенция за опазване на природата (BfN) и Европейската мрежа на агенциите за опазване на природата (ENCA) се проведе от 26-28.09. в Бон с тематичен фокус върху въздействието и ролята на реките и крайбрежните влажни зони.
сн.Стоян Стоянов
Зелената сол от Атанасовско езеро на Празника на домашните сирена в Черни вит
27.09.2023
За втора година БФБ участва със свой щанд на Празника на домашните сирена в село Черни Вит. Събитието премина при огромен интерес и на него дойдоха хора от всички краища на страната. Голям беше и интереса към щанда с кауза на БФБ, на който представихме и зелената сол - особено подходяща за наръсване върху сирена. Тя беше и от основните акценти на празника.
seminar
Визията и амбициите на град Бургас за климатична адаптация
20.09.2023
Община Бургас организира на 19 септември уъркшоп за представяне на своите климатични проекти и за споделяне на амбициите на Бургас за постигане на климатична неутралност и повишаване на качеството на градската среда.
nagradite
Изберете вашия фаворит в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2023
19.09.2023
На 30-ти септември ще бъде церемонията за връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат, които отличават най-добрите примери в няколко категории – активисти, журналистически материали, кампании и дейности, политици, отговорни бизнеси и от тази година за първи път и от кампания с локално значение.
Консултативен съвет
Консултативен съвет за Атанасовско езеро инициира РИОСВ Бургас
11.09.2023

На 7 септември 2023 г. се проведе среща за учредяване на Консултативен съвет за Атанасовско езеро. На основание чл. 6 ал.1 от Плана за управление на поддържан резерват Атанасовско езеро и чл. 46, ал.1 от Закона за защитените територии, директорът на РИОСВ създаде Консултативен съвет за обсъждане на основните проблеми, свързани с управлението и опазването на резервата.  

Панаира
СТОТИЦИ СЕ СТЕКОХА НА ПАНАИРА НА СОЛЕНИТЕ ХОРА
13.08.2023

Министър Юлиян Попов също посети езерото за Рождения ден на Атанасовско езерo
Стотици посетители изпълниха двора на симБиотично в снощната празнична вечер и се насладиха на страхотната атмосфера, срещата с хубави хора и интересната програма на организаторите от проект „Лагуната на живота“ и РИОСВ Бургас.

solta
ПАНАИР НА СОЛТА на тема „СОЛЕНИ ХОРА“ и Рожден ден на резерват Атанасовско езеро
09.08.2023
Тази година Атанасовско езеро ще празнува със специално събитие в съботния 12 август от 17.00 до 22 часа. Традиционният вече Панаир на солта популяризира продуктите с добавена стойност от солената лагуна и езерото. За гостите на Панаира ще се представят различните видове сол, включително току-що събраната „зелена сол“, козметика с луга и лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта, сапун с кауза „Пеликан“ и сувенири, свързани с любимото езеро.
Възстановяване на рупия
Възстановяване на морската рупия в Атанасовско езеро – един нов подход за съживяване на крайбрежните екосистеми в България
14.07.2023
Една от най-предизвикателните дейности е възстановяването на морската рупия - единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро, което дълго време се смяташе за изчезнало.
BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000