Иво Данчев

Новини

корица
Бургас – градът на езерата и птиците
18.12.2019

Бургас е град отдавна оценил ролята на природата, която го обгражда от всички страни и се е научил да живее в относителен баланс с нуждите на гражданите и с „ограниченията“, които трите езера и морето му налагат.

Бургас все повече се възползва от ресурсите, които околната среда му предлага и вече ги вижда като възможности, а не като пречка. Така благодарение на велоалеите, които Община Бургас изгради преди няколко години, градът естествено се свърза с Атанасовско езеро на север, с Пода-Мандра на юг и с Вая. Вече е нужен само спортен хъс и желание, за да се достигне до нови територии, които зареждат физически, но и естетически.

еко семейство
Стартира подготовката на “Еко семейство” - фестивал за природосъобразни продукти
02.12.2019

За първи път фестивал посветен на природосъобразните продукти - “Еко семейство” ще се организира в Бургас (4 и 5 април) и Варна (16 и 17 май). “ЕКО СЕМЕЙСТВО” е новата инициатива на сайта www.mamaznaevsichko.com   

изложба
Колко висока е цената на „услугите“, които Натура 2000 зона Атанасовско езеро предоставя?
25.11.2019

Изложбата „Атанасовско езеро - лагуната на живота“, инсталирана на площад „Тройката“ върху оградата на неосъществения ГУМ, дава отговор на този въпрос.

Освен впечатляващи кадри от Атанасовско езеро, изложбата представя всички онези повече или по-малко видими „услуги“, които езерото, а и всички влажни зони около Бургас ни дават.

Димитър Градинаров
Създава се Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро
13.11.2019

На 14.11.2019 г. (четвъртък) от 10.00 часа в залата на читалище Хамалогика (бивш Профсъюзен дом, ет.3 – входът е зад Операта) ще бъде сформиран Обществено-консултативния съвет за Атанасовско езеро, който ще разглежда не само Атанасовско езеро, но цялата Натура 2000 зона и прилежащите райони.

Христо
НЕОЧАКВАНО ОТКРИТИЕ НА МЛАД БУРГАСКИ ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ
04.11.2019

Струпване на нощуващи нощни чапли откри 8 годишният Христо Карапенчев в Морската градина в Бургас. Докато се разхождал с баща си по една от алеите близо до Флората, чули силни крясъци на птици, които наподобявали лай на куче. Заинтригувани от странния шум двамата обикалят района, но едва на третия път успяват да видят птиците и дори да ги заснемат. Така чрез различни онлайн приложения разпознават, че това е нощна чапла.

Първоначално младият природолюбител останал малко разочарован,
децата от ОУ "П.Р.Славейков
Хубавото време привлича стотици деца на Пътеката на саблеклюна
29.10.2019
Хубавото октомврийско време привлича ученически групи от Бургас и региона. Клубове по интереси и ученици от различна възрастова група посещават Пътеката на саблеклюна и се запознават отблизо с живота на Атанас и неговото семейство. 
bat nught
Октомври – месец на прилепите
09.10.2019

В Бургас Нощта на прилепите ще бъде на 10 октомври (четвъртък) от 18.00 часа на обичайното място – в Културен център Морско казино. Прилепите са удивителни и непознати. Те са красиви и симпатични. Те са полезни и застрашени … Ако и вие, като нас, сте запленени от тайнствения им свят, може да се присъедините към кампанията за отбелязване на Международната нощ на прилепите.

изложба
Атанасовско езеро е моят свят
30.09.2019
Щастливи сме, че няколко от кадрите в изложбата на Бургаска фотографска общност „Моят град – моят свят“ показват и любимото Атанасовско езеро. 
карта
Победа за солниците в Улцин
28.09.2019

По-рано тази година всички ние подписахме петицията за спасяване на солниците в Ulcinj. Днес има добри новини от Черна гора: след няколко години закъснение солниците са обявени за природен парк в края на юни и сега са защитени от закона. И от началото на септември солниците на Адриатическо море трябва да се ползват от международна закрила чрез Рамсарската конвенция. След 15 години упорит труд с много възходи и падения еколозите трудно могат да повярват, че успяха!

танц в лугата
БИО сфера в лугата
24.09.2019
Щастливи сме да споделим с вас интересния клип БИО сфера / BIO sphere, който създадохме заедно с вас по случай Рождения ден на Атанасовско езеро в басейна с лугата. 

 
мотивираната група
Акция на ОУ "Коджакафалията" на симБиотично
15.09.2019
Чудесна акция организираха родители от ОУ "Ал.Коджакафалията" точно преди началото на учебната година, която съвпадна с националното почистване на бТВ "Да изчистим България заедно" и естествено прерасна и в еко акция. 

 
книгата
„Девет цикъла сезони“ закриват сезона на „симБиотично“
03.09.2019

Книгата „Девет Цикъла Сезони - за градината, билките, животните и всичко останало“ както и нейния автор Надежда Максимова, тръгват на турне!

Първа спирка - морето в Бургас и прекрасното симБиотично пространство. На 03.09.2019 (вторник) от 18 часа жителите и гостите на соления Бургас ще имат възможността да се запознаят с автора
базар
БАЗАР НА СОЛТА в „симБиотично“
26.08.2019

В края на август идва времето да се стяга зимнината, да се приготвят туршии, а скоро ще се наложи да се затисне и киселото зеле. За да се подготвите по-добре и да научите повече за качествата и способностите на черноморската сол, добивана от Атанасовско езеро ви каним на „Базар на солта“.

имаш поща
ИМАШ ПОЩА ОТ АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
21.08.2019

Пощенските картички отново са на мода, защото нищо електронно не може да замени чувството, което носи истинската картичка, която можеш да пипнеш, да разтвориш и усетиш… Заповядайте на 22 август от 18.00 часа в симБиотично да творим заедно.

фламинги
ИЗОБИЛИЕ НА РОЗОВО ФЛАМИНГО В ЕЗЕРОТО
19.08.2019

Това лято, птиците и туристите по морето сякаш са се наговорили. Въпреки слабия сезон през юни и юли, сега - през август и двете групи са в своя апогей. Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости, а най-вълнуващи са многобройните фламинги, които намират спокойствие и сигурност в поддържания резерват.

YPSMAEL
Подгряващ концерт за фестивала ВОДА на симБиотично
16.08.2019

Само на 18 август от 18:00 експерименталният концерт на  YPSMAEL (de) & E.U.E.R.P.I. (bg)
Каним ви на един необикновен музикален експеримент, с който ще подгреем преди фестивала за съвременно изкуство ВОДА и ще потънем в експерименталните електронни и природни звуци, събрани от солниците и "симБиотично". Лежерно, неделно и много неочаквано .... 

Фламинго
Арт ателиета на "симБиотично"
15.08.2019
При голям интерес и с много настроение се случи арт ателието Фламинго в пространството "симБиотично". Въпреки "розовата" атмосфера, включително с пера и пайети, сред участниците не липсваха и момчета, които както и момичетата бяха заинтригувани от странната форма на фламингото - интересно закривения му клюн, дългата шия и крака, както и необикновения му цвят. 
Ателието започна с малко практика как да рисуваме формата на тази висока и елегантна птица, като подготовка за следващите етапи, свързани с изработка на картички, книгоразделители, малки симпатични шишенца и какво ли още не. Последният етап на ателието включваше изрисуване на тениски. 
 
BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000