Търсене

Иво Данчев

Новини

велотест
Тества се нов вело-маршрут около Атанасовско езеро
Юли 24, 2020
Открихме нов възможен маршрут за велосипедисти, които искат да срещнат предизвикателства и да покарат по различни настилки около Бургас. Той започва по велоалеята в южната част на езерото покрай морето, под пътната детелина, а оттам към резерват Атанасовско езеро.
театър
Ситуационен театър за деца и птици
Юли 22, 2020

На 23 юли (четвъртък) от 18.30 часа екипът на проект „Лагуната на живота“ кани бургаските деца да станат актьори, но не какви да е, а да влязат в ролята на саблеклюн, къдроглав пеликан, лятно бърне, лопатарка, фламинго, кучета и чакали, бракониер и доброволци.

сн. Любомир Андреев
Есенният прелет на птиците започна!
Юли 19, 2020
Поредният редовен мониторинг на птиците в Атанасовско езеро, провеждан в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“ показа, че птиците вече са тръгнали на юг. Дошли са ни гости от далечния север на Европа, като тънкоклюния листоног и редица други дъждосвирцови птици. Тънкоклюният листоног е много интересна птица - при него ролята на половете е обърната ...
розови басейни
Атанасовско езеро готово за солодобива
Юли 15, 2020
Езерото вече се обагри в червени и розови цветове, което е знак, че е готово да се събере солта от дъното на басейните му. Увеличава се количеството на магнезиевите йони и на едно микроскопично водорасло - Dunaliella sativa, което е причината за червения цвят. 
събитие
БФБ ще участва в първия семеен Еко фестивал на 4 - 5 юли в Бургас
Юли 01, 2020

Уикенд събитието “Еко семейство - фестивал за природосъобразни продукти и живот” събира на 4 и 5 юли 2020 г. във Флората над 30 специално поканени изложители, безплатни лекции от блогъри, специалисти по здраве и опазване на околната среда… всичко това допълнено с много награди.

симбиотично
ОТКРИВАМЕ СЕЗОНА НА „СИМБИОТИЧНО“
Юни 23, 2020

Това лято Пространството за Атанасовско езеро ще работи в сряда, четвъртък и петък от 17 до 20 часа. Заповядайте на откриването на „симБиотично“ през 2020, когато нищо не е, както е било.

птици
Световен ден на околната среда - Време за природата!
Юни 05, 2020
5 юни е Световен ден на околната среда и тази година е посветен на биоразнообразието и ни учи как всички живи същества на планетата са свързани в мрежа и как можем да действаме в името на природата (act #ForNature). 
 
водно конче
БИОРАЗНООБРАЗНА ВИКТОРИНА
Май 28, 2020
В Месеца на биоразнообразието ви отправяме едно предизвикателство - решете нашата БИОРАЗНООБРАЗНА ВИКТОРИНА и проверете колко знаете за някои характерни видове в България.
life
Днес е Денят на Натура 2000 - ЕС с нова стратегия за биоразнообразието
Май 21, 2020

На 21 май Европа чества Денят на Натура 2000, а България има много повод за гордост със своите 340 защитени зони (119 зони, съгласно Директивата за птиците и 234 съгласно Директивата за местообитанията). Днес се отбелязват и 28 години от стартирането на Програма LIFE на Европейскта комисия, която до този момент е финансирала над 5400 проекта за опазване на природата, биоразнообразието, околната среда и климата (три от тях са в района на Бургас!). 

саблеклюн
Виртуален турнир в помощ на саблеклюна Атанас
Май 14, 2020

Май е месец, посветен на биоразнообразието и по този повод, Пукльовците и Българска фондация Биоразнообразие организират четири виртуални турнира, с които да повдигнат важни теми за опазването на застрашените видове в България сред най-малките.

хидробиолог
Стартира мониторингът на природните местообитания
Апр. 29, 2020
В последните месеци светът е скован от невижданата пандемия на корона вирус. През това време Атанасовско езеро и неговите обитатели си отдъхнаха за кратко от нас J, но те винаги се нуждаят от внимание и грижи. Започна мониторинговият сезон за 2020 г.
плажа
Гражданите алармират за мъртви птици по плажа Атанасовска коса
Апр. 24, 2020
По Великденските празници (20.4.2020 г.) получихме по мейл сигнал от Кристина Костова за открити предния ден 10-15 мъртви птици на бургаския плаж. Веднага предприехме оглед на място, но за съжаление по изпратеното описание не можахме да ги открием. Едва на следващият ден след уточняване на точното местоположение открихме остатъци от 4 птици, от които само една беше по-запазена. Птиците бяха от вида средиземноморски буревестници.
сн. Диди Андревва
Над 1000 розови пеликана мигрираха над Бургас и Атанасовско езеро, птиците се готвят за гнездовия сезон
Апр. 18, 2020

Днес (16 април) се проведе редовният орнитологичен мониторинг в Атанасовско езеро, който следи какво е състоянието на птиците, но и какъв е ефекта от дейностите, осъществявани в рамките на проект „Лагуната на живота“.

koriza
After-LIFE планът на проект "Солта на живота" посочен за образец от ЕК
Март 17, 2020

В своя публикация Европейската комисия даде за образец като добре разработен  After LIFE план този на проект Солта на живота и LIFE NATURA 2000 value Crete. Проект "Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и „Черноморски солници“ АД приключи през август 2018 г.  и неведнъж е посочван като пример за отлично свършена работа. Проектът стигна и до финалната селекция на европейските „Оскари“ в областта на природозащитата - наградите Натура 2000.

flamingo
Дестинация Фламинго
Март 02, 2020

Моден писък, превзел дизайна на най-разнообразни продукти, вече няколко години на гребена на вълната и интереса на различни публики – това е розовото фламинго.

Оказа се, че у нас желанието да се види този все още екзотичен вид е толкова голямо, че през август миналата година се превърна в национална новина и обиколи ТВ и радио ефира, както и интернет пространството.

среща
Партньорска среща на екипа на проекта
Фев. 27, 2020
На 26  февруари 2020 г. се проведе втората партньорска среща на екипа на проект Лагуната на живота, която събра в офиса на БФБ в Бургас представители на Черноморски солници АД, Заедно 2011 и БДЗП.
среща
Среща за обсъждане на матрицата за интегриран мониторинг на лагуната
Фев. 27, 2020

Днес, 27.02.2020 г. в заседателната зала на РИОСВ Бургас се проведе среща за обсъждане на Матрицата за интегриран мониторинг на природно местообитание 1150* крайбрежни лагуни в активни солници в Черноморски биогеографски регион. 

Театър
Театър за влажните зони
Яну. 31, 2020
За да фокусира вниманието на най-младите върху проблемите на влажните зони, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) има удоволствието да покани училищата в Бургаски регион да се включат в една специална инициатива „Театър за влажните зони“.
BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000