Търсене

Иво Данчев

Новини

Поморийско езеро
БФБ започва работа по нов проект за лагуните
Дек. 04, 2020

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започва в Поморийско езеро. Проектът обединява нестопанския (две български екологични организации), научния (френска биологична станция) и стопанския (частен бизнес, който оперира в езерото) сектор.

Бургаския мост - сн.Спас Узунов
Защо е солено морето?
Окт. 31, 2020
Една от отличителните черти на моретата и океаните е тяхната соленост. Средната соленост на Световния океан е ок. 35-36 ‰ (промил – една хилядна част от нещо). Това означава, че в един литър морска вода 35-36 гр. се падат на разтворените соли в нея. Изчислено е, че ако тези соли кристализират биха покрили цялата повърхност на земята със слой по-дебел от 100 м.
учениците от НБУ
Децата от НБУ "Михаил Лъкатник" по следите на саблеклюна Атанас
Окт. 28, 2020
Второкласници и третокласници от НБУ "Михаил Лъкатник" успяха да се възползват от чудесното есенно време и посетиха Пътеката на саблеклюна като съблюдаваха всички правила да не се смесват класовете и да не се създава риск за децата. 
ОУ "В.Левски
Близки срещи с Атанасовско езеро
Окт. 21, 2020

Деца от ОУ Васил Левски – кв. Горно Езерово, Бургас посветиха два дни на Атанасовско езеро и обиколиха южната му част и откъм морето и откъм града. Учениците участват в трансграничен проект "Еко доброволец"- Опазване на защитените територии около Бургас и Селиолу

постер
„Лагуната на живота“ с постер на международна LIFE конференция в Латвия
Окт. 07, 2020

Проектът „Лагуната на живота“ се представи със специален постер по време на международната конференция „Устойчиво управление и опазване на крайбрежните местообитания и видове“, която се проведе на 1-2 октомври в община Ādaži, Латвия.

практика
Студенти по Екология на практика в Атанасовско езеро
Септ. 25, 2020

През седмицата на посещение в Атанасовско езеро бяха студенти от специалност Екология на Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Визитата им беше свързана с практическа работа по мониторинг и управление на влажни зони като част от обучителна програма, която БФБ и Университета внедряват в магистърските специалности в рамките на проект „Лагуната на живота“.

симБиотично
симБиотично ви очаква отново през 2021
Септ. 15, 2020
Приключи летният сезон на симБиотично. Каква е равносметката на екипа на БФБ?! Как се справихме в ситуация на Covid-19 пандемия?! Благодарности на всички, които ни подкрепиха, които ни избраха, които ни помогнаха и които бяха с нас през този интересен сезон.
рупия
Възстановяват соленолюбивото растение морска рупия в Атанасовско езеро
Авг. 25, 2020
Стартира пилотна за България програма за реколонизация на морска рупия (Ruppia maritima) в крайбрежни лагуни. Това е типичен и много важен вид за екосистемата и влияе върху качеството на водите в местообитанието.
акция
Акция за почистване на Атанасовско езеро
Авг. 22, 2020
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) се включи в лятната кампания за почистване на влажните зони около Бургас и на замърсени места по южното Черноморие, организирана от Областна администрация Бургас.
дъждосвирци
Морски дъждосвирци вече гнездят по минидигите в Атанасовско
Авг. 18, 2020

Природозащитните дейности на проект „Лагуната на живота“ вече дават резултати

Вече са видими първите резултати от дейностите по опазване на екосистемата на Атанасовско езеро. При мониторинга на птиците, осъществяван от БДЗП върху новите минидиги са наблюдавани няколко семейства морски дъждосвирци с цялото си люпило малки. 

екипът на БФБ с шеф Севда
Фестивали за солта от Атанасовско езеро
Авг. 11, 2020
Този дълъг уикенд беше посветен на солта и Атанасовско езеро. На 6 август шеф Севда Димитрова събра многобройна публика на Морска гара Бургас, демонстрирайки качествата на "цветето на солта".
рожден ден
40 години резерват АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Авг. 09, 2020

В Бургас продължават интересните събития, свързани с любимото Атанасовско езеро. Тази сряда предстои рожденият ден на резервата, който през 2020 години ще чества 40 години от обявяването си. Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас, Българска фондация Биоразнообразие и Черноморски солници АД канят на рожден ден на 12 август, защото това е датата когато през 1980 година излиза заповедта за обявяването на резерват Атанасовско езеро.

панаир
ПАНАИР НА СОЛТА В МОРСКАТА ГРАДИНА
Авг. 06, 2020

Тази година ПАНАИРЪТ НА СОЛТА ще бъде малко по-далеч от Атанасовско езеро, но малко по-близо до гражданите и гостите на Бургас. Екипът на LIFE проектa „Лагуната на живота“ се включва в новия бургаски фестивал LOCAL FEST в Морската градина, където в атмосфера на готина музика, артисти, вкусна храна и напитки, ще представи различните лица на солта от Атанасовско езеро.

севда
Кампанията на фондация Биоразнообразие "Щипка сол с кауза" стартира с кулинарна демонстрация на шеф Севда Димитрова
Авг. 04, 2020
Кулинарна демонстрация на тема Солта, без която не можем…“ ще направи победителят от втория сезон на MasterChef – шеф Севда Димитрова пред посетителите на Street Food & Music Festival 2020 - Бургас. На живо тя ще покаже как се приготвят гурме рецепти с натуралния продукт от Атанасовско езеро – „Цвете на солта
велотест
Тества се нов вело-маршрут около Атанасовско езеро
Юли 24, 2020
Открихме нов възможен маршрут за велосипедисти, които искат да срещнат предизвикателства и да покарат по различни настилки около Бургас. Той започва по велоалеята в южната част на езерото покрай морето, под пътната детелина, а оттам към резерват Атанасовско езеро.
театър
Ситуационен театър за деца и птици
Юли 22, 2020

На 23 юли (четвъртък) от 18.30 часа екипът на проект „Лагуната на живота“ кани бургаските деца да станат актьори, но не какви да е, а да влязат в ролята на саблеклюн, къдроглав пеликан, лятно бърне, лопатарка, фламинго, кучета и чакали, бракониер и доброволци.

сн. Любомир Андреев
Есенният прелет на птиците започна!
Юли 19, 2020
Поредният редовен мониторинг на птиците в Атанасовско езеро, провеждан в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“ показа, че птиците вече са тръгнали на юг. Дошли са ни гости от далечния север на Европа, като тънкоклюния листоног и редица други дъждосвирцови птици. Тънкоклюният листоног е много интересна птица - при него ролята на половете е обърната ...
розови басейни
Атанасовско езеро готово за солодобива
Юли 15, 2020
Езерото вече се обагри в червени и розови цветове, което е знак, че е готово да се събере солта от дъното на басейните му. Увеличава се количеството на магнезиевите йони и на едно микроскопично водорасло - Dunaliella sativa, което е причината за червения цвят. 
събитие
БФБ ще участва в първия семеен Еко фестивал на 4 - 5 юли в Бургас
Юли 01, 2020

Уикенд събитието “Еко семейство - фестивал за природосъобразни продукти и живот” събира на 4 и 5 юли 2020 г. във Флората над 30 специално поканени изложители, безплатни лекции от блогъри, специалисти по здраве и опазване на околната среда… всичко това допълнено с много награди.

BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000