Търсене

Иво Данчев

Новини

нов вид
НОВ ВИД ЗА ФАУНАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТКРИТ В АТАНАСОВСКОТО ЕЗЕРО
Дек. 16, 2021

По време на мониторинга на птиците на Атанасовското езеро, който се провежда от екип на БДЗП в рамките на проект „Лагуната на живота“ (LIFE 17 NAT/BG/000558), на 15 декември 2021 г. Петър Янков и Радослав Молдовански наблюдаваха и документираха два дългоклюни (берингови) вретенара Limnodromus scolopaceus – вид, който досега не е установяван на територията на България.

kod soleno
Код солено: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО
Дек. 14, 2021

До всички приключенци и търсачи на съкровища!

Българска фондация Биоразнообразие ви кани на велосипедно търсене на съкровища и загадки в Атанасовското езеро. Стягайте велосипедите! Кодът е „Солено“.

Стартът е на 17 декември /петък/, от 11:00 часа, пред Морско казино Бургас.

Ваш съветник в приключението ще бъде Петър Ванев, който е приключенец, пътешественик и „бегач“ на дълги разстояния. 

розова пътека
Розова пътека
Дек. 03, 2021
Приказка за невероятното пътешествие на розовото фламинго Фламант от Испания до България, разказана от учениците на ОУ "Ал.Коджакафалията" в Бургас. 
съвета
Среща на Надзорния съвет на проекта
Дек. 01, 2021
На 8 декември 2021 г. в София ще се проведе петата среща на Надзорния съвет на проект Лагуната на живота. В съвета участват директорите на всички партньори, както и представител на МОСВ / НСЗП. 
nature
КОГАТО ПРИРОДАТА ПОКАЗВА НАЧИНА
Септ. 15, 2021

Подпомагане на биоразнообразието за зелено възстановяване в Европа
Загубата на биологично разнообразие и изменението на климата са най-големите заплахи за околната среда, пред които сме изправени днес. За да се справи с подобни кризи, ЕС е поставил редица климатични и екологични цели като част от Европейската зелена сделка.

полет в солта
Полет в солта в София
Септ. 15, 2021
На 14-ти септември в галерия "Финес" бе открита софийската изложба на творческия проект "Полет в солта" с картините на Биляна, филмът на Любика и пърформанса на Деница и Ева.
water
Фестивалът ВОДА идва на симБиотично
Септ. 11, 2021

„Една моя мечта е на път да се сбъдне – ВОДА да се случи на „симБиотично“ – споделя Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие. „Още от 2019 г. когато приехме случването на Фестивала Вода за наша бургаска кауза и организирахме в симБиотично голямо благотворително събитие.“

пеликан
Моят съсед пеликана
Септ. 04, 2021

Забавна куклена акция за деца и любители на птиците и куклите предложи вчера актрисата Неделина Роселинова в пространството "симБиотично". Децата можаха да видят къдроглав пеликан отблизо, да научат повече за неговия свят и ежедневие.

рупия
Днес е последния работен ден на бригадата на Атанасовско езеро
Авг. 27, 2021

Бригадата Атанасовско езеро‘ 2021 г. събра 50 доброволци от страната с различни интереси, учебни специалности и професии, обединени от любовта към природата и желанието да помогнат за обитателите на Атанасовско езеро и защитена местност Пода.

Gloria
Днес нашата Глория защити успешно своята магистърска работа за езерото
Авг. 25, 2021
Днес Глория Маринова, която разработи своята магистърска работа специално за Атанасовско езеро, защити онлайн и се представи отлично пред екипа на Университета във Вагенинген, където се дипломира и в присъствието на нашия екип, който също наблюдава защитата.
панаир
Панаир на солта и Рожден ден на резерват Атанасовско езеро – неочаквано добра комбинация
Авг. 21, 2021

Страхотен празник на Атанасовско езеро си направиха участници и гости в съботната вечер на 14 август. Децата сътвориха с общи усилия гигантска картичка за рожденика, рисуваха със сол, имаха възможност да видят как се мери солеността във водите на езерото и каква е разликата в отделните басейни и морето, а красотата на солния кристал се разкри в пълна сила при наблюдението му под микроскоп. 

панаир
ТАЗИ СЪБОТА ПРАЗНИК ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Авг. 10, 2021
Атанасовско езеро се включва във Фестивалния уикенд в Бургас със специално събитие в съботния ден 14 август от 17.00 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на Панаира ще се представят различните видове черноморска сол и пътят ѝ до нашата трапеза.
търсачи на съкровища
ЗАПОЧВА ТЪРСЕНЕТО НА ТАЙНИЦИ И ЗАГАДКИ ОКОЛО АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
Авг. 04, 2021
Екипът на БФБ отправя предизвикателство към всички търсачи на летни приключения, които искат да изпитат себе си и да се впуснат в нещо неизвестно и неочаквано. Вече са заредени тайниците в 10 точки около Атанасовско езеро и е необходимо само всеки желаещ – възрастен или дете, да си вземе карта
Биляна Дешева
Творческа колаборация „ПОЛЕТ В СОЛТА“ ще се случи това лято в Атанасовско езеро
Юли 12, 2021

Млад творчески екип ще осъществи своя идеен проект „Полет в солта“ , чиято цел е да фокусира вниманието на публиката към проблема с опазването на лагуната край Бургас. В началото на юли художничката Биляна Дешева вече пристигна в Бургас и започна своята работа.

Дияна Костовска
Атанасовско езеро - зеленият коридор на Бургас или риск от екологична катастрофа?
Юли 04, 2021

На 2 юли 2021 г. в Регионална библиотека „П.К. Яворов“ се проведе Втората среща на Обществено-консултативния съвет за Атанасовско езеро на тема: „Може ли Атанасовско езеро да се развие като зеления коридор на Бургас?“ Целта е да се положат основите за планирането на Натура 2000 зоната и интегрираното развитие на района, да се комуникира какво натоварване може да „поеме“ територията и къде, както и потенциалите, които може да генерира и да донесе на Бургас.

фестивал
Фестивал на къдроглавия пеликан предстои в ПП „Персина“
Юли 01, 2021

На 2 и 3 юли Дирекция на Природен парк „Персина“, организира „Фестивал на къдроглавия пеликан“, посветен на завръщането на къдроглавия пеликан на територията на парка, както и на „Международния ден на река Дунав, 29 юни“. Екипът на проект Лагуната на живота ще се включи в програмата в съботния ден.

BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000