Търсене

Иво Данчев

Новини

cover
Акция за Деня на Земята на Пътеката на саблеклюна
Апр. 21, 2021

Традиционното Лагуна клийн джамбуре, което тази година ще се случи за шести път, ще събере приятели на Атанасовско езеро или на саблеклюна Атанас на специална акция на Деня на Земята – 22 април. Темата на празника е „Да възстановим нашата планета“, затова и участниците съвсем тематично ще възстановят района на Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро.

сърдечната клапа на Атанасовско езеро
Ремонт на „сърдечната клапа“ на Атанасовско езеро - шлюзът в северната част
Март 25, 2021

Главният шлюз, който захранва Атанасовско езеро със свежи морски води в северната му част бе ремонтиран в началото на 2021 г. след повече от 40 години експлоатация. Дългото време и тежките условия на работа са оставили своя отпечатък върху шлюзовата врата и носещата конструкция – те бяха силно повредени, корозирали и представляваха сериозна опасност за сигурността на езерото.

съвета
Четвърта среща на Наздзорния съвет
Фев. 12, 2021

На 11 февруари 2021 в София се проведе четвъртото заседание на Надзорния съвет на проект „Лагуната на живота", финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Предвид епидемиологичната обстановка част от участниците бяха онлайн и се включиха през zoom, а останалите се събраха в залата на БЦНП на ул. Христо Ботев в София.

високи води в езерото
СИГУРНОСТ И СВЕЖИ ВОДИ ЗА ЛАГУНАТА
Фев. 10, 2021

Изминалата година беше много успешна за една от най-важите консервационни дейности по LIFE проекта „Лагуната на живота“ – възстановяването на минидиги и почистването на солени канали в Атанасовско езеро. Тези дейност има за цел да намали ефектите на фрагментация на местообитанието крайбрежна лагуна и да подобри свързаността между отделните басейни. По този начин се осигурява добра циркулация и опресняване на водите в цялото езеро в полза на водните организми и солодобива.

езерото
Лекция за Атанасовско езеро на Световния ден на влажните зони
Яну. 29, 2021
2-ри февруари е Световен ден на влажните зони и екип на проекта ще гостува на Турове с кауза на Травентурия чрез онлайн събитие във фейсбук и ще представи един от най-забележителните български примери за добре управлявана и поддържана влажна зона - Атанасовското езеро. 
фламинго
ОТКЪДЕ ИДВА РОЗОВОТО ФЛАМИНГО В АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО?
Яну. 18, 2021

Фламингото е емблематична птица, позната на всички, която привлича с дългите си крака, нежно-розовото си оперение, почти комично дългата си S-образна шия и изящен полет. Но всъщност фламингото по света не е един и същ вид. Известни са 4 вида от Америка и два вида от Стария свят - малко и розово (голямо) фламинго. Именно последното предизвиква небивалия интерес на посетителите в Атанасовско езеро. 

езерото
Атанасовден на Атанасовско езеро
Яну. 18, 2021
Днес е Атанасовден, и освен 60 000 именника в цяла България, нашето любимо Атанасовско езеро също вече 9-та година празнува имен ден. Този път няма да има полумаратон "Атанасовско езеро" и публични събития, но пак сме подготвили интересни новини за да зарадваме приятелите на езерото.
маршрут
Четири маршрута около Атанасовско езеро в онлайн карти очакват своите посетители
Яну. 02, 2021

Атрактивно през всички сезони, Атанасовско езеро е подходящо за пешеходни и вело турове. Българска фондация Биоразнообразие представя 4 маршрута за самостоятелно посещение, които са качени в гугъл карти, за да осигури възможност на всеки желаещ да се запознае и възползва от подробното описание, детайлната карта и дори обозначените опасности по пътя.

BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000