Търсене

Иво Данчев

Новини

нов вид
НОВ ВИД ЗА ФАУНАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТКРИТ В АТАНАСОВСКОТО ЕЗЕРО
16.12.2021

По време на мониторинга на птиците на Атанасовското езеро, който се провежда от екип на БДЗП в рамките на проект „Лагуната на живота“ (LIFE 17 NAT/BG/000558), на 15 декември 2021 г. Петър Янков и Радослав Молдовански наблюдаваха и документираха два дългоклюни (берингови) вретенара Limnodromus scolopaceus – вид, който досега не е установяван на територията на България.

kod soleno
Код солено: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО
14.12.2021

До всички приключенци и търсачи на съкровища!

Българска фондация Биоразнообразие ви кани на велосипедно търсене на съкровища и загадки в Атанасовското езеро. Стягайте велосипедите! Кодът е „Солено“.

Стартът е на 17 декември /петък/, от 11:00 часа, пред Морско казино Бургас.

Ваш съветник в приключението ще бъде Петър Ванев, който е приключенец, пътешественик и „бегач“ на дълги разстояния. 

розова пътека
Розова пътека
03.12.2021
Приказка за невероятното пътешествие на розовото фламинго Фламант от Испания до България, разказана от учениците на ОУ "Ал.Коджакафалията" в Бургас. 
съвета
Среща на Надзорния съвет на проекта
01.12.2021
На 8 декември 2021 г. в София ще се проведе петата среща на Надзорния съвет на проект Лагуната на живота. В съвета участват директорите на всички партньори, както и представител на МОСВ / НСЗП. 
nature
КОГАТО ПРИРОДАТА ПОКАЗВА НАЧИНА
15.09.2021

Подпомагане на биоразнообразието за зелено възстановяване в Европа
Загубата на биологично разнообразие и изменението на климата са най-големите заплахи за околната среда, пред които сме изправени днес. За да се справи с подобни кризи, ЕС е поставил редица климатични и екологични цели като част от Европейската зелена сделка.

полет в солта
Полет в солта в София
15.09.2021
На 14-ти септември в галерия "Финес" бе открита софийската изложба на творческия проект "Полет в солта" с картините на Биляна, филмът на Любика и пърформанса на Деница и Ева.
water
Фестивалът ВОДА идва на симБиотично
11.09.2021

„Една моя мечта е на път да се сбъдне – ВОДА да се случи на „симБиотично“ – споделя Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие. „Още от 2019 г. когато приехме случването на Фестивала Вода за наша бургаска кауза и организирахме в симБиотично голямо благотворително събитие.“

пеликан
Моят съсед пеликана
04.09.2021

Забавна куклена акция за деца и любители на птиците и куклите предложи вчера актрисата Неделина Роселинова в пространството "симБиотично". Децата можаха да видят къдроглав пеликан отблизо, да научат повече за неговия свят и ежедневие.

рупия
Днес е последния работен ден на бригадата на Атанасовско езеро
27.08.2021

Бригадата Атанасовско езеро‘ 2021 г. събра 50 доброволци от страната с различни интереси, учебни специалности и професии, обединени от любовта към природата и желанието да помогнат за обитателите на Атанасовско езеро и защитена местност Пода.

Gloria
Днес нашата Глория защити успешно своята магистърска работа за езерото
25.08.2021
Днес Глория Маринова, която разработи своята магистърска работа специално за Атанасовско езеро, защити онлайн и се представи отлично пред екипа на Университета във Вагенинген, където се дипломира и в присъствието на нашия екип, който също наблюдава защитата.
панаир
Панаир на солта и Рожден ден на резерват Атанасовско езеро – неочаквано добра комбинация
21.08.2021

Страхотен празник на Атанасовско езеро си направиха участници и гости в съботната вечер на 14 август. Децата сътвориха с общи усилия гигантска картичка за рожденика, рисуваха със сол, имаха възможност да видят как се мери солеността във водите на езерото и каква е разликата в отделните басейни и морето, а красотата на солния кристал се разкри в пълна сила при наблюдението му под микроскоп. 

панаир
ТАЗИ СЪБОТА ПРАЗНИК ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
10.08.2021
Атанасовско езеро се включва във Фестивалния уикенд в Бургас със специално събитие в съботния ден 14 август от 17.00 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на Панаира ще се представят различните видове черноморска сол и пътят ѝ до нашата трапеза.
търсачи на съкровища
ЗАПОЧВА ТЪРСЕНЕТО НА ТАЙНИЦИ И ЗАГАДКИ ОКОЛО АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО
04.08.2021
Екипът на БФБ отправя предизвикателство към всички търсачи на летни приключения, които искат да изпитат себе си и да се впуснат в нещо неизвестно и неочаквано. Вече са заредени тайниците в 10 точки около Атанасовско езеро и е необходимо само всеки желаещ – възрастен или дете, да си вземе карта
Биляна Дешева
Творческа колаборация „ПОЛЕТ В СОЛТА“ ще се случи това лято в Атанасовско езеро
12.07.2021

Млад творчески екип ще осъществи своя идеен проект „Полет в солта“ , чиято цел е да фокусира вниманието на публиката към проблема с опазването на лагуната край Бургас. В началото на юли художничката Биляна Дешева вече пристигна в Бургас и започна своята работа.

Дияна Костовска
Атанасовско езеро - зеленият коридор на Бургас или риск от екологична катастрофа?
04.07.2021

На 2 юли 2021 г. в Регионална библиотека „П.К. Яворов“ се проведе Втората среща на Обществено-консултативния съвет за Атанасовско езеро на тема: „Може ли Атанасовско езеро да се развие като зеления коридор на Бургас?“ Целта е да се положат основите за планирането на Натура 2000 зоната и интегрираното развитие на района, да се комуникира какво натоварване може да „поеме“ територията и къде, както и потенциалите, които може да генерира и да донесе на Бургас.

фестивал
Фестивал на къдроглавия пеликан предстои в ПП „Персина“
01.07.2021

На 2 и 3 юли Дирекция на Природен парк „Персина“, организира „Фестивал на къдроглавия пеликан“, посветен на завръщането на къдроглавия пеликан на територията на парка, както и на „Международния ден на река Дунав, 29 юни“. Екипът на проект Лагуната на живота ще се включи в програмата в съботния ден.

BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000