Търсене

Иво Данчев

Новини

Панаир на солта и Рожден ден на резерват Атанасовско езеро – неочаквано добра комбинация

Авг. 21, 2021
панаир

Страхотен празник на Атанасовско езеро си направиха участници и гости в съботната вечер на 14 август. Децата сътвориха с общи усилия гигантска картичка за рожденика, рисуваха със сол, имаха възможност да видят как се мери солеността във водите на езерото и каква е разликата в отделните басейни и морето, а красотата на солния кристал се разкри в пълна сила при наблюдението му под микроскоп.

За големите пък имаше демонстрация на летни туршии само със сол и зеленчуци по семейна странджанска рецепта. Екипът на БФБ предварително беше подготвил голямо количество туршии, за да могат гостите на Панаира да опитат автентичния вкус на краставички, анасонов копър и сол от Атанасовско езеро. Интерес предизвика и рецептата с динени кори.

Десетки се включиха в играта за разпознаване на българската сол, но само 6 човека успяха да разпознаят трите вида българска сол сред шестте солени проби от Германия, Мъртво море и др.


Издателска къща ЗНАЦИ
представи две книги, свързани с птиците: "Кратка философия на птиците" от Филип Дюбоа и Елиз Русо и детската "За птиците и буквите". Гости на панаира бяха преводачката на първата книга - журналистката Лора Стаматис и авторката на втората – детския педиатър Джина Дундова-Панчева. Издателят Румяна Емануилидис водеше представянето, което после се пренесе на фестивала „С книга на плажа“. Книгите могат да се намерят в „симБиотично“.
 

Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото като източник на сол и други суровини с добавена стойност. Посетителите си закупиха от всички видове сол, който се добиват от „Черноморски солници“ АД в езерото, козметика с луга и черноморска лиманна кал, произведени от БАН чрез тяхната линия SEA Stars, както и новата продукция на Orenda Beauty (сапуни и соли). Естествено не липсваше и любимият занаятчийски шоколад с морска сол от Атанасовско езеро на ГАЙО шоколад.

За гостите на Панаира се представиха различните видове черноморска сол, които те можеха да опитат върху филийка, намазана с олио или чиста хапка хляб.
оради големия интерес към Влакчето на солта и тази година домакините от Черноморски солници АД пуснаха специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците - „симБиотично“ и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт във и около езерото. Линията работи от 17.00 до 19.30 часа безплатно за всички гости на Панаира.

 

Своята продукция представиха и някои любими автори, които намериха нови почитатели сред публиката – керамика с флорални елементи, килимчета за игра от филц на природни теми и дървени животни, торба-игра, красиви картини и картички, бижута лодки и какво ли още не.
 

Петър Ванев от Българска фондация Биоразнообразие представи най-новата и забавна игра, свързана с Атанасовско езеро – Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО и ги предизвика да си вземат от печатната карта, за да се опитат да открият 10-те локации и скритите там тайници, въпроси и подаръци. За всеки, който събере всички верни отговори ще има награди.

Събитието бе съчетано и с Рождения ден на поддържан резерват Атанасовско езеро – тази година се навършват 41 години от обявяването му, затова стопаните на резервата - Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас бяха осигурили традиционната голяма торта за празника със синьо – червени води, бохори от „сол“ и много гнездящи пиленца, които едва бяха разпределени сред многобройните малки приятели на езерото. Свещите бяха духнати и тортата изядена между двете музикални изпълнения за вечерта.

Музикалната част започна в 20:00 часа с концерт на един бургаски дует - D’Family Acoustic, които очароваха публиката, а след тях и тортата дойде ред на другия дует в празничната вечер - Desperate Daughters, които бяха събрали и немалко свои фенове, а музиката им създаде необикновена атмосфера.

За вкусната част на събитието се погрижиха нашите приятели от Традиция, които осигуриха невероятни лакомства, но недостатъчни за огромната аудитория на Панаира, а бирата, която се лееше бе на „Пивоварната“.

Панаирът на солта се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, изпълняван от БФБ, Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011. Той стана възможен благодарение на партньорство с РИОСВ Бургас и включването във Фестивалния уикенд на Община Бургас.

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000