Иво Данчев

Новини

ПАНАИР НА СОЛТА НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

17.08.2022
Тортааааааа

Солта се превръща във все по-ценен и търсен продукт и ниската ѝ цена скоро ще бъде забравена, защото зад производството ѝ стои тежък човешки труд, силното влияние на климатичните условия, високата цена на поддържане на състоянието на мястото, откъдето се добива.

На Атанасовско езеро сол се добива от 1906 г., но тази година за пръв път имаше толкова силно търсене на родната сол – както на мляна, така и на натуралната „цвете на солта“. Но по-интересното е, че специално за панаира бе създаден нов вид сол – зелена, която е растителен продукт от характерното за езерото растение – саликорния / солянка. Тя е природен заместител на обикновената сол с 2 пъти по-малко натриев хлорид. По време на Панаира на солта бяха представени различни разновидности на зелената сол – сушена под формата на чай с допълнително мента, смляна чиста, смляна със сол. Интересът на посетителите беше огромен и още в първия час тя бе изчерпана, тъй като добитите количества са още много малки.

Децата, които посетиха на панаира имаха разнообразни занимания с розовото фламинго и пеликана – рисуване върху камъчета от морето, изработване на големи птици, оригами и дори опитаха гипсови фигурки на двата вида.

Куклената актриса Неделина Роселинова представи своя най-нов пернат герой – розовото фламинго, което обаче не е обикновено, а има история за разказване, а в тъмните часове свети с нежна розова светлина. Най-любопитните успяха да чуят историята му по нашите ширини (добре, че имаше слушалки), а за тези, които не успяха – очаквайте специалното събитие в края на сезона на „симБиотично“, когато освен него ще гостува и великолепния къдроглав пеликан.

Интерес предизвика и пътуващата изложба Карикатури на тема “Икономия на средствата” от 25-то Габровско биенале, което се организира от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя може да бъде видяна на стената на „симБиотично“ до края на месеца.

Десет любопитни Истории от Бохора разказа екипът на БФБ, свързани с езерото – какво е бохор, откъде идва солта, колко фламинго има в момента, новия вид птица и т.н.

Атанасовско езеро е специално място, което е част от Бургас, но и дива територия, опазваща биоразнообра-зието. Любимо на бърдуотчъри, фотографи и велосипедисти, езерото е откритие и вдъхновение за всеки, който го посети. Но и то е изправено пред редица предизвикателства. За екипът на проект „Лагуната на живота“, който работи за опазването му бе много важно да чуе мнението на посетителите и идеите им как да се развива тази територия в бъдеще, за което послужи специалното табло „Какво е за теб езерото?“.

Празникът завърши с разрязването на огромна торта със снимки от езерото по случай рождения ден на резерват Атанасовско езеро, подготвена от стопаните на резервата – РИОСВ Бургас. И продължи с церемонията на БФБ по връчване на Годишни награди за биоразнообразие и климат‘ 2022. Тук може да видите подробности за церемонията и победителите.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000