Търсене

Иво Данчев

Новини

Пожар горя в Атанасовско езеро

Фев. 18, 2022
пожар
Към 13.00 часа днес се е разразил голям пожар в южната част на Атанасовското езеро - тръстиковите масиви между обходния канал и езерото. Часове наред пожарникарите се опитваха да овладеят огъня, който допълнително се разрастваше заради силния вятър в днешния ден. След спирането на поривите му и благодарение на близостта на канала, откъдето огнеборците взимаха вода, стихията беше овладяна. Не беше открита причината за лумването на огъня.

След като получихме сигнали от различни източници, експерт на проект Лагуната на живота, заедно с колегите от РИОСВ Бургас пристигнаха веднага на мястото на пожара. 

"Имаше най-различни версии тук на място за причината за пожара - че е минал непознат, след който е лумнал пожарът, че е искра от ремонта на пътя от другата страна, че е някой от хората, които имат градинки и е решил да разчиства в това "хубаво време" с този силен вятър. Но все още  причините не са ясни." 

Пожарникарите бяха много самоотвержени и направиха чудеса от храброст, независимо, че дълго време гасиха само с вода канала. Огънят бе овладян едва когато голямата специализирана пожарна навлезе в близост до тръстиките и мощната водна струя спря трайно огнената стена. Надяваме се огънят да не тръгне отново, защото все още има места, които тлеят, а тръстиката е суха и лесно запалима.  


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000