Търсене

Иво Данчев

Новини

Творческа колаборация „ПОЛЕТ В СОЛТА“ ще се случи това лято в Атанасовско езеро

Юли 12, 2021
Биляна Дешева

Млад творчески екип ще осъществи своя идеен проект „Полет в солта“ , чиято цел е да фокусира вниманието на публиката към проблема с опазването на лагуната край Бургас. Артистите вярват, че изкуството в различните си форми е способно да въздейства върху публиката в посока промяна на едно по-дълбоко ниво от обикновено. Младите хора се свързаха с нас още през март и ни представиха своята идея и дори посетиха Атанасовско езеро няколко пъти, но в началото на юли художничката Биляна Дешева вече пристигна в Бургас и започна своята работа.

Биляна подготвя в момента свои платна с някои от характерните обитатели на лагуната, рисувани от натура. Под четките й вече се появиха големи бели чапли, блестящи ибиси, красиви пейзажи…. Идеята е да подготви 25 картини за изложба, но и лимитирано печатно издание със скици, илюстрации и др. Биляна е завършила Националната художествена академия през февруари в специалност „Живопис“ и за идващите месеци планира и събитие  с Лятна академия за деца и ученици към НХА, филиал Бургас.

В края на юли в района на Атанасовско езеро ще действа другата част от творческия екип - Любика Георгиева, която ще снима видеото „Ято“. Тя е художник-сценограф и това ще бъде дебютът й като режисьор.

Проектът „Полет в солта“ ще бъде представен на 24 август в Бургас за една седмица, а през септември ще е столичната премиера в галерия „Финес“. Желанието на младите творци е да пренесе бреговете на Атанасовското езеро на достъпни публични локации посредством изкуството. По този начин публиката ще може да се докосне до природата по един нов начин, търсейки своето място сред нея, когато тя превземе битовите пространства на човека.

Тези дни Биляна привлича интересът на разхождащите се и велосипедистите по Пътеката на солта, защото рисува едно голямо платно точно пред „симБиотично“, което работи в сряда, четвъртък и петък от 17 до 20 часа. Надяваме се, че ще имаме възможност и там да представим работата на талантливите момичета.

Очаквайте още новини около този вълнуващ творчески проект, който иска да докосне и ангажира човека, да предизвика вътрешен порив към съхраняването на природата и биоразнообразието.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000