Търсене

Иво Данчев

Новини

ПОЛЕТ В СОЛТА - АТАНАСОВДЕН ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

Яну. 18, 2022
Атанасовско езеро

Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празникът, ви каним на представянето на книгата "Полет в солта" - нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.

През юли 2020 г. Биляна прекара един месец в пространството „симБиотично“ рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна и десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовско езеро. Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовско езеро.

На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм Landless на художник-сценографа Любика Георгиева - дебютната й изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и БДЗП.

Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости. Във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват.

Атанасовско езеро е една значима природна територия, оценена като забележителен ландшафт на европейско ниво, най-богатото на птици място в България и най-емблематичния пейзаж на Бургас. Езерото привлича все повече нови видове – като розовото фламинго и водното конче Тъмно-смарагдово водно шило. Преди месец тук беше открит нов вид за фауната на България – дългоклюния вретенар.

Но наред с всички поводи за гордост, идват и нови заплахи – климатичните промени се отразяват на екосистемата и обитателите, прекомерното застрояване на крайбрежните части ще промени удивителния пейзаж, а изоставането на традиционния солодобив ще се отрази върху цялото езеро и то вече няма да е каквото го познаваме днес. Вижте краткото видео, което сме подготвили по случай празника: https://youtu.be/pFjvmsphLjw

Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота", който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000