Търсене

Иво Данчев

Ползи от езерото

симБиотично

Всичко най-интересно за Атанасовско езеро може да научите в пространството "симБиотично", където е разположена едноименната интерактивна изложба, забавните модули "Птице-копир" и "Солничен конструктор", образователният "Миграцията на щъркела Густав" и др.

Солничарският кът представя историята на солниците още от 1906 г. и демонстрира основните инструменти на солничарите - лопата за вадене на сол и за оформяне на бохори, солничарска количка и .... гумени ботуши. 

Само тук може да се възползвате от богатата Морска библиотека, която сме събрали с даренията на приятели на езерото от цялата страна, както и да си купите всички видове сол, които се добиват в Атанасовско езеро (кристална, смляна и "цвете на солта" - чисто и с подправки за месо и риба), както и всякакви забавни сувенири.

Пред пространството е разположен специален кът за релакс, който включва 4 хамака и 6 пуфа, ниски масички от стари солничарски вагонетки и приятна сянка. Нищо обаче не може да се сравни с приятния морски повей и със соления аромат, който се носи, както и със звуците на кокилобегачи и рибарки, които огласят района.

До симбиотично се стига по няколко начина https://g.page/simbiotichno?share 
 • с велосипед (от Морската градина, през велоалеята покрай морето и езерото, точно преди бялото кафене);
 • пеша (пак оттам или директно по морския бряг);
 • с електромобилчетата, които свързват Солниците с паркинга на Капани в Морската градина (цена 1,50 лв. в посока, движат се на 20-тина минути);
 • с автомобил (от града в посока кв. Сарафово - на детелината разклона вдясно за Солниците) до общинския паркинг.
Работи всеки ден от юни до 1 септември от 17:00 до 20:00 часа (без понеделник). Вход 2 лв. За деца до 7 г. безплатно. Зоната за релакс е със свободен достъп. 

За всички новини и събития в симБиотично, следете фейсбук страницата https://www.facebook.com/simbiotichno/

снимки Димитър Градинаров, БДЗП

Екосистемни ползи

 • Природосъобразни бизнеси
 • За собствениците на земи в Натура зоната

Продукти от езерото

 • Сол
 • Козметика
 • Шоколад
 • Сапун със сол

 

Услуги от езерото

ПЪТЕКА НА САБЛЕКЛЮНА

Пътеката на саблеклюна се намира в южната част на Атанасовско езеро (на кръговото на изхода за Сарафово – вдясно преди бензиностанцията) в района около Укритието за наблюдение на птици. Тя е кратка и много приятна за разходка, защото разказва историята на саблеклюна Атанас и по увлекателен начин представя най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини. Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от симпатичните табели, разположени по протежение на Пътеката. "Пейки" от пънчета осигуряват възможност за почивка на посетителите, а класната стая на открито се използва активно от учебните заведения на гр. Бургас.

Две атрактивни наблюдателници, изработени от естествени материали привличат стотици посетители и дават възможност да се наблюдават птиците и езерото, без да се създава безпокойство за обитателите. Едната е изплетена от ракита и леска и се нарича „Гнездото“, а другата е скована от стари солничарски дъски и прилича на „Яйце“, откъдето идва и името й. Двете наблюдателници се ползват от бургаските артисти и за декор за различни творчески проекти.

Осигурен е достъп до Укритието за наблюдение на птици и за хора с увреждания, които през новоизградената рампа и по бетонната пътека могат да достигнат до параваните, встрани от Укритието и да наблюдават птиците с бинокли и тръби.

Пътеката създадохме през 2016 г. рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и "Черноморски солници" АД с финансовата подкрепа на програма LIFE+ на Европейската комисия.

Само за две години превърнахме тази територия от нерегламентирано бунище в гостоприемно и предпочитано място за разходка и почивка, за провеждане на културни събития и празнуване на детски рождени дни. Съвместното преброяване с РИОСВ - Бургас (стопаните на Укритието) на самостоятелните посетители на Пътеката показва, че тук са  избрали да прекарват свободното си време над 10 000 души в последните две години.

Особено важно за нас е, че на Пътеката на саблеклюна ежегодно се провежда образователна  програма за деца, която възпитава подрастващите на любов и разбиране към обитателите на Атанасовско езеро и разбиране на сложните процеси, които протичат в дивата природа около нас. Оттук са преминали над 2000 деца на различна възраст и от цялата страна, както и младежи и студенти от Франция, Белгия, Финландия, Гърция, Латвия, Полша, Словения, Испания и Турция.

 • Карти, снимки
 • Представяне на Пътеките на солта и саблеклюна (препратка към saltoflife.biodiversity.bg )
 • подходящи места за посещения и наблюдения за птици и правила срещу безпокойството им
 • интегриране на интерактивната карта https://map.biodiversity.bg/bg
BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000