Търсене

Иво Данчев

Новини

Португалският опит за запазване на крехката екосистема на солниците

28.10.2021
Марсия
В края на октомври биоложката Марсия Пинто, която повече от 10 години се занимава със солници посети Атанасовско и Поморийско езеро по покана на екипа на БФБ, Лагуната на живота. 

Марсия създава "Salina Greens“ - португалска фирма, която се занимава с биологична продукция и преработка на Salicornia, местен растителен вид, растящ в солници. Тази производствена система спомага за запазването на области от голямо екологично значение, като същевременно подкрепя местната икономика.

В последно време консумацията на Salicornia (по-известна под името солянка) в Португалия печели популярност. Засега тя се отглежда само в няколко биологични стопанства. Марсия Пинто решава да запълни тази пазарна ниша и така създава „Salina Greens“. 

Чрез своя проект Марсия цели да стимулира местната икономика и да спомогне за запазването на крехката екосистема на солниците. Преди те са били използвани за добив на морска сол, но през последните десетилетия повечето от тях са били изоставени – става дума за стотици хектари в региона. Ако не се намесят хората, тези средища на биоразнообразие може да изчезнат. Отглеждането на Salicornia предлага устойчиво решение за противодействие на деградацията на солниците, още повече че това растение има силна устойчивост към климатичните промени. 


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000