Иво Данчев

Новини

Природосъобразни решения за зелени градове

05.05.2022
за Зелени градове

Интересна среща се проведе в Експозиционен център „Флора“ на 3 май, организирана от Община Бургас в рамките на проект “Connecting Nature”. Главният архитект Емил Бурулянов представи развитието на зелената система на Община Бургас чрез създаване и реновиране на нови зелени пространства: парк Света Троица в „Славейков“, паркът в Минерални бани и този в „Меден Рудник“.

Даниела Алексиева от „Иновационни системи“ представи дигитализираната система за управление на зелената система на Община Бургас, която ще улесни работата на озеленителите, ще позволи инвентаризация и паспортизация на всички дървета в града. Системата е наистина забележително постижение.

Особен интерес предизвика лекцията на доц. Стелиян Димитров от Географика ООД, които изготвиха ПИРО на общината, както и самата Зелена система. Неговата концепция за умните градове разглежда умният град като такъв, който се адаптира към промените на географията, защото вече говорим за хибридни природо-социални системи, тъй като няма много напълно естествени хабитати. Работим в сложна хетерогенна среда, формирана вследствие на хилядолетна трансформация на средата от местната общности.

Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие представи концепцията, по която еколозите работят в последната година „Атанасовско езеро – зеленият коридор на Бургас“ и не пропусна да се похвали с престижната награда за ландшафта на Съвета на Европа, която проект „Солта на живота“ спечели.

Фирма Think forward представи проектите за зелени решения в кв. Братя Миладинови и до ул. Гурко, а д-р Петър Янков от БДЗП представи Биоразнообразието в града – как да го опазим?!

Презентациите предизвикаха доста дискусии, особено предвид факта, че участваха зам. кметове и експерти от Община Сливен, Стара Загора и Ямбол.

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000