Търсене

Иво Данчев

Новини

Обсъждахме професията Еколог с децата от ФРЕНЕ

Фев. 11, 2021
еколог
Днес с малчуганите от бургаското училище Френе́ си говорихме за професията .... ЕКОЛОГ. Нашият експерт Радостина Ценова посети училището, което в момента е отворено за учениците от I до III клас по покана на тяхната преподавателка Галина Желязкова.

В непринудената учебна среда Радостина им разказа какво означава днес да си еколог в България и с какво се занимават тези хора, включително и тя самата. Понякога правиш изследвания на водни проби, друг път на рибите в езерото. Веднъж си обучаващ на ученици или студенти, друг път водиш цели групи, дори международни. Наблюдаваш биоразнообразието, спиш на палатка .... Оказа се, че някои от децата също са спали неведнъж на палатка. И най-любомото им място е къмпинг Делфин. Някои са били в Странджа, други на симБиотично и Пътеката на саблеклюна.

Обсъдихме кога се налага дори да се излезе на улицата, за да се защити природата. Имахме дори участници в протести в Бургас :) Но и във Фестивала на солта, Карнавала на биоразнообрзието. Еколозите понякога говорят пред медиите и защитават своята позиция, но друг път дори имат поводи да празнуват или да раздават награди на тези, които най-добре пазят природата.

Накрая най-голямата награда беше, че 10 от 11 деца казаха, че искат да станат еколози. Какво по-голямо признание от това! Затова и получиха специална награда от БФБ - прекрасният календар за 2021 - годината на природозащитата!


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000