Търсене

Иво Данчев

Новини

ПЪСТРО И ВЪЛНУВАЩО ШЕСТВИЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО ПО УЛИЦИТЕ НА БУРГАС

23.05.2019
шествие

Повече от 90 деца от 15 учебни заведения в Бургас дефилираха по ул. Богориди и на лятна сцена Охлюва

 

В нов формат протече тази година традиционния Карнавал на биоразнообразието. В духа на празничното шествие за Деня на българската просвета и култура, организаторите призоваха малките и много пъстри участници да се съберат на площада пред Общината и оттам под звуците на тромпет и барабан да дефилират за природата по ул. Богориди към Морската градина. Цветята, калинките, щъркелите и насекомите създадоха страхотно настроение и предизвикаха усмивките и аплодисментите на минувачите и хората по кафенетата. Такава беше и идеята – колкото се може повече хора да видят креативните и изключително впечатляващи костюми на децата и усилията, които са положили родители и преподаватели, за да ги подготвят. Интересно беше че и много родители бяха се маскирали за шествието – с венчета, крилца и др. Многолюдното пъстро шествие изпълни ул. Богориди, а благодарение на Общинска полиция и движението на автомобили беше спряно, докато децата шестваха, облечени като растения и животни.

Шествието завърши на лятна сцена „Охлюва“, където всяко учебно заведение представи своя „отбор“. Децата се представиха пред жури и публика, а по мнение на много от гостите тази година имаше изключително артистични и майсторски костюми на най-различни обитатели на живата природа на България.

Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас, заедно с всички участници създадоха един цветен природозащитен празник с много награди и настроение.

Жури в състав Мария Андреева от РИОСВ – Бургас, Диана Павлова от БФБ, проект „Лагуната на живота“ и Диляна Ценова от гражданската квота внимателно наблюдаваха участниците и определиха носителите на наградите в 6-те категории.

  • Награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в България получи Миша от ДГ „Златна рибка“, която имаше фантастичен костюм на странджанска зеленика. Младата участничка сподели, че все още не я виждала на живо, но баба й е показвала снимки.
  • Награда за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в България получи Персиян от ДГ „Слънце“, който беше забележителен бръмбар. За костюма му беше помогнала неговата кръстница.
  • Награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема безапелационно спечели Габи от ДГ „Ран Босилек“, която беше Природен парк „Странджа“. Тя представи цялото разнообразие от видове в Странджа – дъб, шишарки, гнездо на птици с яйца, катерица, видра, дори змия увита около крака й 
  • Награда за най-оригинален рециклиран костюм получи Дария от ДГ „Моряче“, която представи забележителен костюм на паун, с дълга опашка, която се повдига (с механизъм). Детето сподели, че майка й е отделила 7 вечери, за да го изработи.
  • Наградата за най-ефектно имитиране на животно спечели Деси от ОУ „Любен Каравелов“ , която демонстрира звука на дивата коза (вид много специален за Българска фондация Биоразнообразие)
 
Журито връчи и 4 награда за най-атрактивно учебно заведение – на ДГ „Ран Босилек“ (най-многобройната и впечатляваща група участници), ДГ „Златна рибка“, ДГ „Пинокио“ и ОУ „Любен Каравелов“. Всички те получават безплатно посещение в пространството „симБиотично“ в Атанасовско езеро в удобен за групата ден и час.

 

Организаторите благодарят на всички деца, родители, преподаватели и директори на учебни заведения, които се включиха, подготвиха и организираха забележителните участници в Карнавала на биоразнообразието. И пожелават до нови срещи догодина, когато ще бъде юбилейното 10-то издание на Карнавала в Бургас. А дотогава нека всички бъдат по-често сред природата, на велосипеди или пеша и да се наслаждават на невероятната природа в най-богатия на биоразнообразие и защитени територии район в България – Бургаския.

 

Карнавалът на биоразнообразието се организира от Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и РИОСВ – Бургас и бе посветен на Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието и бе на тема „Биоразнообразие и Натура 2000“. Карнавалът се провежда в рамките на проект „Лагуната на живота“ на БФБ, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

 


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000