Търсене

Иво Данчев

Новини

Силен вятър и силен спортен дух за Атанасовско езеро

18.01.2020
старт

Петият полумаратон „Атанасовско езеро“ премина днес при голям интерес както на участници, така и на гости на празника. Първото спортно събитие за 2020 г. привлече най-много състезатели от Бургас, София, Сливен и Варна, но имаше и от Ахелой, Разград, Асеновград, Пазарджик и др. Въпреки, че в ранната сутрин времето беше меко и приятно, точно преди старта, докато участниците загряваха, вятърът се усили и стана доста студено. Това обаче не разколеба всички 151 участника да се съберат на стартовата линия и в 10.30 да поемат по трасето на полумаратона.

Победителите на късата дистанция от 8 км преодоляха разстоянието за 32-36 мин. Екипът на проект „Лагуната на живота“ също имаше своя представител в лицето на Спас Узунов, който се представи отлично и демонстрира много добра спортна форма.

1.

Виолета Тотева

Стара Загора

32:50

2.

Евелина Чакърова

Бургас

35:55

3.

Веселина Желязкова

 

36:58

 

1.

Стилян Василев

Бургас

32:29

2.

Николай Писаров

Бургас

32:36

3.

Илиян Джисов

Ахелой

35:50

 

Разстоянието от 21 км преминава покрай почти цялата дълга част на Атанасовско езеро и достига до границата на резервата и обратно. А за да се осигури безопасността на участниците, тази година по настояване на експертите от УКОРС, участъкът от пътя към Солниците беше временно затворен от Пътна полиция.

Благодарение на многобройните доброволци, набрани чрез социалните мрежи и чрез нашите приятели от фондация Астика Бургас, бяха обезпечени всички ключови точки по маршрута, така че никой да не се обърка или да изпита неудобства.

В 21 км дестинация в колоезденето победителите и при мъжете и при жените се оказаха от Разград:

 

1.

Цветелина Венкова

Разград

45:32

2.

Оля Тодорова

Бургас

53:57

3.

Райна Костова

Варна

55:23

 

1.

Ахмед Ахмед

Разград

41:27

2.

Тома Зафиров

Несебър

41:27

3.

Стивън Матев

Варна

41:28

 

При бягането на 21 км – може би най-трудната част от състезанието, първите места бяха заети от:

1.

Борислава Видева

Бургас

1:30:44

2.

Камелия Георгиева

София

1:40:11

3.

Радостина Иванова

Варна

1:41:09

 

1.

Шабан Мустафа

Сунгурларе

1:12:54

2.

Стефан Иванов

Варна

1:20:08

3.

Величко Манолов

Асеновград

1:20:29

 

Най-младата участничка тази година беше Рая Тодорова от Бургас на 8 г., която караше велосипед, а най-опитния участник се оказа 71 годишния британец Алън Кей, който след като пробяга 21 км поздрави организаторите за чудесното състезание и перфектната организация. Специална почит бе отдадена на Коста Янков, редовен участник в полумаратона, който през юли беше жестоко убит.

Тази година победителите бяха наградени от новия кмет по култура и спорт – г-жа Диана Саватева, кмета на Община Сунгурларе, който гостуваше заедно със съгражданина си Шабан Мустафа, който освен, че взе първото място със своите 3:28 мин/км, изнесе увлекателна презентация с много филмчета за неговата работа и спортните му умения. Медали връчиха общински съветници от Бургас, спортни деятели и директорката на Природен парк Странджа.

След награждаването водещият на празника Милен Василев от Power FM разигра томбола с много награди за всички участници, включително и тези от вчерашния поход.

Полумаратонът е посветен на Атанасовско езеро и се организира в навечерието на Атанасовден, но едва на 5-то издание датата на провеждането му съвпадна с датата на имения ден – 18 януари. Езерото заслужава да има свои специални празници, защото освен, че е толкова важно за птиците и биоразнообразието, то добива все по-голямо значение за хората, които се свързват с него за спорт, почивка, лечение, естетическа наслада и вдъхновение.

Полумаратонът се организира от сдружение „Зелена Странджа“, Българска фондация Биоразнообразие и Община Бургас. Спортният празник е част от дейностите за привличане на обществеността по LIFE проекта за Атанасовско езеро „Лагуната на живота“ - https://lagoon.biodiversity.bg/.

 

Резултатите и класирането на участниците може да видите тук: http://polumaraton.zelenastrandja.com/

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000