Търсене

Иво Данчев

Новини

"Солени хора" с премиера в Дома на киното

09.01.2023
солени хора

Ние сме солени същества

Плачем със солени сълзи.

Оставяме сол по дрехите си с всяко наше усилие.

Ние сме солени същества...

Това е част от песента във филма „Солени хора“, който е посветен на едно любимо езеро – Атанасовското езеро. През кратките истории на четирима природозащитници, свързали живота си с езерото, се разказва неговата собствена 100 годишна приказка, в която няма принцове и принцеси, а само сол, птици и хора ….

Документалният филм дава по-различен поглед върху крайбрежната лагуна и я показва в най-красивите й цветове и форми. Днес езерото е място с опазена природа, в което се развива природосъобразен бизнес, но предизвикателствата, свързани с човешката дейност и с климатичните промени се усещат между думите и красивите картини.

За да бъде опазено това забележително езеро – най-богатото на птици място в България, където се добива морска сол и лечебна кал и луга, Българска фондация Биоразнообразие полага сериозни усилия още от 1994 г. Как се развива езерото през тези близо 30 години, кой помага и кой пречи за опазване на розовото езеро ще научите от красивият документален филм и разказите на солените хора, които работят там.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, а дрон оператор Живко Тодинов. Музика и вокали Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текст на песента Мариана Сърбова.

„Солени хора“ може да видите за пръв път на имения ден на Атанасовско езеро – Атанасовден (по стар стил) – 31 януари (вторник) от 19.00 часа в Дома на киното в София. След прожекцията ще има среща с екипа на филма, a във фоайето солен коктейл и възможност да се запознаете с продуктите с кауза от езерото – кристална и трапезна сол, зелена сол, шоколад с морска сол, сапун Пеликан и др.

Ще ви очакваме! BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000