Търсене

Иво Данчев

Новини

Специално събитие в Бергамо за награждаване на отличените проекти за ландшафта на Съвета на Европа

Май 03, 2022
Представяне на проекта

Две години след като оттук започна Ковид пандемията в Европа, Бергамо изглежда напълно възстановен, изпълнен с млади хора и активен живот, готвещ се за Италианска столица на културата през 2023 (заедно с Бреша, другият най-пострадал италиански град). Именно Бергамо и красивата долина на Астино бяха избрани за носител на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021) и съответно домакин на церемонията по награждаване за всички отличени проекти.

Единственият друг специално отличен проект бе „СОЛТА НА ЖИВОТА“ НА БЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ БИОРАЗНООБРАЗИЕ, който получи висока оценка, както от организаторите и домакините, така и от останалите 10 участника в церемонията. Цветното и живописно Атанасовско езеро привлече вниманието на всички, а дейностите на проект „Солта на живота“ бяха високо оценени.

Домакин на събитието бе Фондация МИА (Fondazione della Misericordia Maggiore of Bergamo), създадена през 1265 г., чийто екип се погрижи всички участници да се насладят на италианското гостоприемство. Събитието бе в Манастира Астино, основан през 1107 г., който е реставриран от Фондацията и се радва на многобройни посетители, които идват да посетят църквата към манастира, но и ресторантите и кафенето, които отварят врати през лятото. Долината Астино е част от регионалния парк Бергамо Хилс. Вкусни блюда, разходки с гидове, италианско кафе и вина, съпътстваха двудневната програма, а самите презентации на участниците бяха под наскоро реставрираната „Тайна вечеря“, което създаваше допълнителна магичност на събитието. Гости бяха кмета на Бергамо, представители на Министерството на културата, ректора на Университета в Бергамо и др.

Форумът на националната селекция на 7-та сесия на Наградата за ландшафта на Съвета на Европа се проведе на 28 и 29 април 2022 г. Конвенцията за ландшафт е създадена през 1949 г., седалището й е в Страсбург и в момента включва 46 страни-членки, сред които и България. Номинацията на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие бе издигната от Министерството на околната среда и водите, избрана сред няколко други номинации на национално ниво. Само за сравнение Италия има 127 номинации, сред които министерството на културата избира Бергамо и Долината на Астино.

Във форумът участва екип на Българска фондация Биоразнообразие и представител на МОСВ. Използваме възможността да благодарим на г-жа Верадина Начева, която беше българският отговорник за Ландшафтната конвенция в МОСВ, чиято активна позиция ни мотивира да изготвим номинация и да я представим в МОСВ.

Наградата за ландшафт има за цел да повиши осведомеността на гражданското общество за стойността на ландшафтите, за тяхната роля и промените в тях. Нейната цел е да признае практически инициативи в унисон с изпълнение на Конвенцията за ландшафта. Наградата се присъжда на всеки две години на заседание на заместник министрите на околната среда на всяка страна, членка на Конвенцията.

Проектът „Солта на живота“ е реализиран в Натура 2000 зоната Атанасовско езеро, която е една от ключовите горещи точки на биоразнообразието в Черноморския биогеографски район. Атанасовско езеро до голяма степен е резултат от симбиозата между човека и природата – значително модифицирано за целите на солодобива, което е направило мястото толкова богато и значимо за европейската природа. В днешно време, когато крайбрежието е силно засегнато от урбанизация, лагуната е от стратегическо значение за опазването на биологичното разнообразие по Черноморското крайбрежие.

За всичко постигнато в рамките на „Солта на живота“ разгледайте http://saltoflife.biodiversity.bg/bg/ а за всички новости около Атанасовско езеро следете нашият фейсбук Лагуната на живота или сайта https://lagoon.biodiversity.bg/BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000