Иво Данчев

Новини

СТОТИЦИ СЕ СТЕКОХА НА ПАНАИРА НА СОЛЕНИТЕ ХОРА

13.08.2023
Панаира

Стотици посетители изпълниха двора на симБиотично в снощната празнична вечер и се насладиха на страхотната атмосфера, срещата с хубави хора и интересната програма на организаторите от проект „Лагуната на живота“ и РИОСВ Бургас.

Празникът започна още от сутринта, когато министър Юлиян Попов и зам. министър Петър Димитров посетиха Укритието за наблюдение на птици, за да видят богатството на птици в езерото и да се убедят в ценността на тази природна територия. И наистина само на метри от тях бяха кокилобегачи, бекасини, блестящ ибис, лопатарки и разбира се повече от 500 розово фламинго в южнотата част на Атанасовско езеро.

От 17 до 22 часа не спираше потокът от хора на велосипеди, пеша и с автомобили, които идваха в „симБиотично“, за да се включат в заниманията или просто да празнуват с любимото езеро.

Тази година темата бе „Солени хора“, каквито са всъщност всички приятели на Атанасовско езеро – хора, различни по професия, интереси и възраст, привлечени от крайбрежната лагуна. Работилница за сол със свежи подправки, бижута с кристална сол и нежни мъниста, детски арт работилници бяха само част от заниманията на Панаира. Екипът на БФБ подготви специален онлайн QUIZ (викторина), за да провери знанията на солените хора за Атанасовско езеро и въпреки, че имаше технически проблем с верните отговори, тези, които го решиха получиха награди от РИОСВ и БФБ.

Най-голям беше интересът към продуктите с добавена стойност от солената лагуна – мляната и кристална черноморска сол, първата за този сезон „зелена сол“, произведена от соленолюбивото растение солянка, млечния шоколад с цвете на солта, сапуна с кауза „Пеликан“ и др. Гостуващите артисти представиха разнообразни принтове, керамика, бижута и др.

Интересно бе партньорството между неправителствените екологични организации – БФБ като организатори на събитието, БДЗП като партньори по проекта, които се включиха със свой щанд и WWF, които представиха своята изложба „Чудесата на природата: от семе до гора“, изработена в рамките на проект LIFE REFOREST. Благодарение на международния проект „Game on“ на БФБ бе представена климатичната игра Терра Футура (Земя на бъдещето), която увлече участниците повече от час да играят и да учат за климатичните промени и предизвикателства.

Под звуците на „Happy birthday” децата духнаха свещите на тортата за рожденика, който тази година става на 43 години (резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г.). Мария Андреева от РИОСВ Бургас поздрави гостите, които са дошли, за да празнуват с любимото езеро, което среща трудности в момента, но вярваме, че заедно ще ги разрешим. Стопаните на резервата - Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас бяха осигурили толкова голяма торта за празника, че успя да стигне наистина за всички желаещи.

Това е едно от любимите ми летни събития. Обичам да идвам тук на брега на езерото, за да се срещна с толкова готини хора и да се потопя в невероятната атмосфера, която създавате. А тази година празникът е наистина невероятен.“ – сподели един от гостите.

Музикалната част на празника включи изпълнения на ученическата рок група Detention Trio, които доведоха нова млада публика на симБиотично, но и зарадваха по-възрастните гости, които се върнаха назад във времето с изпълненията на любимите рок кавъри.

Празникът завърши с прожекция на филма „Солени хора“, среща с автора на текста на песента „Ние сме солени същества“ – Мариана Сърбова и дискусия за езерото.  

Благодарим на екипа на БФБ, на всички доброволци, които ни помогнаха, за да организираме празника, на всички автори, организации и производители на храна и напитки, които се погрижиха за настроението на гостите, както и на нашите партньори от Черноморски солници АД, които осигуриха достъпа до симБиотично.“ – сподели директорът на БФБ Румяна Иванова, която пристигна специално за празника.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, изпълняван от БФБ, Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011 и в партньорство с РИОСВ Бургас.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000