Търсене

Иво Данчев

Новини

Тества се нов вело-маршрут около Атанасовско езеро

24.07.2020
велотест

Открихме нов възможен маршрут за велосипедисти, които искат да срещнат предизвикателства и да покарат по различни настилки около Бургас. Той започва по велоалеята в южната част на езерото покрай морето, под пътната детелина, а оттам към резерват Атанасовско езеро. Маршрутът продължава през различни настилки и пейзажи чак до кв. Черно море, откъдето по стабилизиран черен път се разкрива невероятна гледка към езерото. После пътят минава през земеделски земи и покрай малък индустриален квартал (авто и други сервизи) и достига магазин Кауфланд (кв. Изгрев), откъдето по вело алеята покрай езерото се стига обратно до Морската градина.

За да преценим дали маршрутът е достатъчно добър, какви табелки да сложим, какво да подобрим и др. поканихме бургаските велосипедисти да се включат във вело тест на 21 юли (вторник) от 18.00 часа на бариерата на Капаните. С желанието да ни помогнат и да бъдат пионери в създаването на нов 30 км маршрут около Атанасовско езеро  се включиха близо 90 човека на различна възраст.

Със съдействието на общинските полицаи от УКОРС и Полицията, и придружена от две коли на организаторите от БФБ, сериозната група пое по маршрута. Всички се изчакаха и събраха на разклона за кв. Рудник, откъдето обаче групата пое към квартала, вместо да завие към Римския мост и част от нея беше завърната от придружаващата кола.

Оттам нататък основното препятствие бяха бабините зъби по черните пътища, които причиниха пукането на повече от 10 гуми, нос със съдействието на самите велосипедисти помежду им и на сервизната кола, по-голяма част от този проблем беше разрешен. Имаше и няколко кучета, които се появиха около постройките в кв. Черно море и после при сервизите, но без инциденти.

На изхода на маршрута участниците бяха посрещнати от втората придружаваща кола на организаторите с вода и храна и по време на кратката почивка бяха обсъдени препятствията и възможностите на новия вело път. Реакцията на повечето велосипедисти беше доста положителна и за маршрута и за преживяването. Има нужда от някои подобрения, но като цяло потенциала на предложения маршрут е доста висок.

Всички участници бяха помолени да попълнят анкета с 10 въпроса, която ще послужи за взимане на окончателно решение и за предприемане на конкретни действия. Търси се и подходящо име за вело-маршрута. Най-вероятно в края на август или септември ще бъде направен и нов тур, поради големия интерес на бургазлии и върнатите над 30 желаещи.

Този и няколко други маршрута около езерото ще бъдат създадени благодарение на  проект Дестинация Фламинго, по който БФБ работи в момента с подкрепата на Обществения борд на TELUS International Europe в България.BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000