Търсене

Иво Данчев

Новини

Виртуален турнир в помощ на саблеклюна Атанас

Май 14, 2020
саблеклюн

Май е месец, посветен на биоразнообразието и по този повод, Пукльовците и Българска фондация Биоразнообразие организират четири виртуални турнира, с които да повдигнат важни теми за опазването на застрашените видове в България сред най-малките.

Всеки виртуален турнир е насочен към конкретен застрашени вид в България. Първият турнир е за саблеклюна Атанас. Екипът на БФБ подготви кратко видео, за да представи любимия вид и заплахите, които го дебнат.

Участието в турнирите е напълно безплатно, но е необходима регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. Също така, благодарение на финансовата подкрепа на Виваком, с всеки турнир ще бъде дарена сумата от 250 лв. за опазването на съответния вид. Ако участващите отбори успеят да съберат заедно 3000 точки в рамките на турнира, дарената сума ще бъде удвоена и ще стане 500 лв. Ето защо каним всички учители от начален етап да включат свои отбори в турнирите и така ще увеличим шанса да достигнем 3000 точки.

Критерии за участие са екипите да се състоят от 4 деца, които са в 4-ти или по-малък клас, а условието ще бъде те да играят с Пукльовците онлайн и отдалечено едно от друго. Задачите, които децата ще решават са свързани с учебния материал по математика и български език за 3-ти клас, но ще изискват висока степен на сътрудничество и кооперативност. А това във виртуална среда е още по-трудно и са нужни още по-добри умения за работа в екип – тема, която е изключително актуална в днешните условия на дистанцирано обучение и работа от вкъщи.

Състезанието се организира от Пукльовците. Героите в играта се борят с различни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Оттам идва и името на играта.

Елените в България са тема във втория турнир на 21.05. Теснолисният божур и дивата коза са застрашените видове, засегнати в турнирите на 27.05 и 04.06.

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000