Търсене

Иво Данчев

Новини

Търсим още хора, за да подредим гигантски „жив“ къдроглав пеликан

21.05.2021
pelikan

В Международния ден на биологичното разнообразие - 22 май, фондация Биоразнообразие и гражданите на Бургас ще се включат в withNature2020 - глобален арт проект, който се стреми да ангажира хората с биоразнообразието и да настоява за неговото опазване. Каним желаещите да се абонират за предаването на живо и да гледат чрез https://youtu.be/_MJwpGRGwA4 излъчването на гигантски изображения на застрашени видове, създадени на 18 локации в 13 държави на 6 континента, което започва в 04:30 UTC, а подробности за местното време на излъчване има в самия канал на #withNature2020.

В Бургас сме избрали къдроглавият пеликан – емблематичен вид за нашия град и за България и с включването на стотици доброволци се надяваме да успеем да аранжираме гигантско изображение на този рошав гигант, което да заснемем и да включим в youtube канала на #withNature2020. Но тъй като ще са нужни 400 човека, а ние засега имаме обещание за включване на 200 – спешно търсим колкото се може повече желаещи да се присъединят към нас. Нужно е само да отделите малко време за пеликана, да си облечете нещо в бяло или в оранжево (за клюна) и да дойдете в 16.30 на терасата до Културен център Морско казино.“ – приканват организаторите от LIFE проект "Лагуната на живота".

Нека покажем, че ние в България ценим и опазваме застрашените видове и можем да накараме хората да говорят и да мислят за биоразнообразието чрез създаване на серия от арт изображения на застрашени видове по целия свят на 22 май. Това е и денят, в който БФБ официално стартира кампанията за набиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2021 (очаквайте подробности).

Целта е да се ангажират местните хора с необходимостта да се защитят екосистемите на застрашените растителни или животински видове близо до тях и да се създаде визуално запомнящо се масово събитие, което да фокусира вниманието върху въпроса за загубата на биоразнообразие, по време на конференцията на ООН за биологичното разнообразие (COP15) в Кунминг, Китай.

Щастливи сме да споделим, че в първият етап на инициативата „Нарисувайте къдроглав пеликан“ се включиха 198 участника и ни изпратиха своите великолепни рисунки на пеликан, които сглобихме в общо видео от А до Я. Деца и възрастни от Нова Загора, Бургас, Монтана, Русе, Варна, Търговище и много други малки населени места се включиха в инициативата, благодарение на разгласата от медиите. На всеки участник Българска фондация Биоразнообразие изпрати специална награда.

Присъединете се към нас за този артистичен празник на биологичното разнообразие и неговото жизненоважно значение за поддържането на живота на всички нас.

#withNature2020 #fornature #biodiversityday #post2020 #COP15 #biggerpicture #endangeredspecies #collaborativeart #kunstidetoffentligerum #seriousfun #LIFEproject #Natura2000

 BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000