Иво Данчев

Новини

Търсят се редки растения и животни

16.05.2019
Търсят се редки растения и животни
В навечерието на един от най-светлите български празници на писмеността е културата е важно да отбележим подобаващо и един друг повод, свързан с друго наше национално богатство - природата. Бургаският регион е най-богатият на защитени територии и видове в страната, затова точно в Бургас е най-подходящото място за карнавално шествие на биоразнообразието.

По случай Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират празнично шествие на тема „БИОРАЗНООБРАЗИЕ И НАТУРА 2000“ и канят децата на Бургас да дефилират с атрактивни костюми на български растения и животни.

„Тази година променяме формата на Карнавала на биоразнообразието, който организираме заедно вече за 9-та година. Искаме да дадем възможност на децата и техните ръководители да дефилират от Общината до Морската градина, за да могат колкото се може повече хора да видят красотата и идейността на костюмите им и да се запознаят с редките видове растения и животни, които те представят.“ – споделят организаторите.

Празникът ще започне на 22 май (сряда) от 17.00 часа от площада пред Община Бургас. Под звуците на тромпет и барабан децата и техните преподаватели и родители ще преминат по ул. Богориди и шествието ще завърши в 17.30 на Лятна сцена „Охлюва“, където участниците ще дефилират и ще се представят. Там ще бъдат връчени и наградите на журито за най-ефектен костюм на диво растение и животно, срещащо се в България, за атрактивно представяне на местообитание или екосистема - река, езеро, гора и др. Ще има награда за най-оригинален „зелен” костюм от рециклирани материали, както и за най-ефектно и артистично дефилиране (имитиране на животно/ растение и др.). Ще бъде отличено и най-атрактивното учебно заведение (детска градина/училище).

Поканени са деца от всички бургаски детски градини и основни училища. Добре дошли са и всички индивидуални участници, които искат да дефилират в подкрепа на българската природа и чрез своя костюм да покажат отношението и уважението си към някой от редките видове растения или животни, които обитават страната ни. Нека не забравяме, че България е в челната тройка на Европа по богатство на своята природа и не случайно над 30% от територията й е в включена в Европейската екологична мрежа Натура 2000. В териториалния обхват на РИОСВ - Бургас има 127 защитени територии, от които 7 резервата, 5 поддържани резервата, 1 природен парк „Странджа”, 59 защитени местности и 55 природни забележителности. В Бургаска област има над 35 защитени Натура 2000 зони.

Нашата природа е невероятна, но има нужда от нашата грижа и внимание. Затова се търсят „редки и необикновени видове растения и животни“, които да покажат на бургазлии защо е важно да ги опазим.

Карнавалът на биоразнообразието се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“.

Повече във Фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/358585951461199/

За повече информация Радостина Ценова, Българска фондация Биоразнообразие - 0896798908


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000