Търсене

Иво Данчев

Новини

Фестивали за солта от Атанасовско езеро

Авг. 11, 2020
екипът на БФБ с шеф Севда
Този дълъг уикенд беше посветен на солта и Атанасовско езеро. На 6 август шеф Севда Димитрова събра многобройна публика на Морска гара Бургас, демонстрирайки качествата на "цветето на солта". Гостите нямаха търпение на опитат нейното Брауни със солен карамел, туршията от червен лук и тази от тиквички и краставици, както и сьомгата гравлакс. Най-специално бе приготвянето на филе от фагри с картофена еспума с ванилия, глазирани зеленчуци и морска пяна, но щастливците, които го опитаха бяха много малко. 

Имаше голям интерес към презентацията на популярната бургазлийка, особено от страна на децата, които нямаха търпение да опитат ястията със сол, както и да използват възможността да се снимат с нея.

Следващите два дни - 7 и 8 август бяха посветени на Панаира на солта, който се случи по време на Local Fest в Морската градина около Графичната база. Лежерна бургаска атмосфера, много дух и свежо настроение съпътстваха целия фестивал, а ние имахме щанд за сол, козметика и шоколад, детски работилници за модерни солници и рисуване със сол, а в партньорство с колегите от проект "Твоята храна" на фондация Биоселена, предложихме много интересна и полезна кулинарна работилница "Солта". Неин водещ бе Елина Чекаларова от Кулинарен клуб “Амко” за малки и големи хоби готвачи в гр. Бургас. 20 любители готвачи се запознаха с някои характерни ястия, които използват солта.
Вечерите предложихме два интересни филма - иранската кулинарна комедия „Пастаряни“ (на 7 август) и красивият филм на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Средиземноморие“ (на 8 август).

Българска фондация Биоразнообразие стартира кампанията "Щипка сол с кауза", която екипът на LIFE проект Лагуната на живота / The Lagoon of Life стартира, за да демонстрира различни продукти и услуги от Атанасовско езеро, които освен, че са с добавена стойност, помагат за опазването на тази значима природна територия. BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000